Lijst Home‎ > ‎

De koning en de kip - Catharina Valckx

Geplaatst 4 jun. 2014 02:32 door susan *   [ 4 jun. 2014 02:32 bijgewerkt ]

Catharina Valckx debuteerde in 1997 met het prentenboek De koning en kip. Later volgde er nog drie prentenboeken over dit duo. Valckx maakte daarnaast andere boeken, onder andere over cowboyhamster Billy en Roek de Ridder. Haar werk verschijnt in veel landen en vooral in Frankrijk is zij populair. Uitgeverij Gottmer bundelde vijf verhalen over de koning en de kip en maakte er een kloeke prachtige bundel van. Vier verhalen werden eerder uitgegeven als zelfstandige prentenboeken, De kip is ziek verscheen niet eerder in druk.
In het eerste verhaal gaan de koning en kip wandelen. Kip heeft er niet zoveel zin in, maar de koning zet door. Het wordt een wandeling met hindernissen: pijn in de voeten, regen, een ei dat gelegd moet worden en een ontmoeting met een hongerige wolf. In het tweede verhaal krijgen de koning en de kip met een dief te maken. Meneer Vos steelt het portret van de kip, een portret waar de koning erg zijn best op heeft gedaan. De dief beweert een goede reden voor zijn daad te hebben, waarop de koning een onderzoek instelt. In het derde boek vertellen de koning en de kip elkaar hun dromen. De kip vindt het maar niets dat zij niet voorkomt in de dromen van de koning. Hij speelt wel een rol in die van haar, maar of de koning daar nu blij van wordt? In het vierde verhaal is de kip ziek. Een gravin uit de buurt biedt aan ´krachtsoep´ voor haar te maken, maar dat pakt niet goed uit. In het laatste verhaal lijkt het lange samenwonen zijn tol te eisen: de koning en de kip krijgen ruzie over de rommel in huis. De koning neemt een huishoudster in dienst die het kasteel opruimt en laat blinken. Maar zij staat erop dat de kip het huis uit moet want een koning woont toch niet in een kippenhok. De koning geeft toe en de kip moet weg. Natuurlijk wordt de kip boos en begint te huilen, maar de koning laat haar achter in het kippenhok en doet het hek op slot. De kip past zich snel aan en maakt nieuwe vrienden. Maar de koning krijgt spijt van zijn beslissing.

De koning en de kip hebben een rare verhouding. Ze eten samen, slapen samen en gaan zelfs samen in bad. Toch spreekt de kip de koning met ´u´ aan, loopt ze aan een lijntje als ze gaan wandelen en schroomt de koning niet de kip terug te brengen naar het kippenhok als hij denkt dat ze afbreuk doet aan zijn reputatie. Gelukkig verdiepen kleuters zich niet in bovenstaande vragen en nemen ze de wereld van de kip en de koning zoals het is.
Valckx heeft een lekkere schrijfstijl met veel dialogen die prettig voorlezen en grappig zijn. De humor zit in kleine, vaak herkenbare dingen zoals de plotselinge noodzaak van de kip om een ei te leggen
 (´Kan dat niet wachten tot we weer thuis zijn?´) of de zoete wraak als de kip haar dromen aan de koning vertelt waarin al zijn nachtmerries tot leven komen.
Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de illustraties. Valckx, die de kunstacademie doorliep, tekent in een herkenbare toegankelijke stijl. Haar kleurgebruik is zacht en speels, zo wordt bijvoorbeeld de zieke kip letterlijk groen en geel van ellende. Valckx weet stemmingen en gezichtsuitdrukkingen goed weer te geven en dat versterkt haar verhaal.
De koning en de kip is een boek waar zowel de toehoorder als de voorlezer van zullen genieten.

De koning en de kip
Catharina Valckx


Gottmer, 2014     € 17,95

Andere boeken van Catharina Valckx op kinderboekenpraatjes: