Lijst Home‎ > ‎

De liedjesalmanak herfst & winter - Koos meinderts & Annette Fienieg

Geplaatst 12 sep. 2014 04:19 door susan *   [ 25 sep. 2014 13:18 bijgewerkt ]

Koos Meinderts en Annette Fienieg hebben een liedjesalmanak gemaakt. ´Almanak` betekent zoiets als´een boek dat de gebeurtenissen van een komend jaar beschrijft´ en dat is precies wat er gebeurd. Meinderts is de dichter/liedjesschrijver en Fienieg maakte de kleurige, warme, en vaak grappige illustraties.
De liedjesalmanak herfst & winter is een leidraad door de seizoenen. Natuurlijk gaat het over de dagen die op de kalender staan zoals Prinsjesdag, de dag dat de wintertijd ingaat, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Drie Koningen en Valentijnsdag. De andere liedjes spelen in op typische herfst-en winterverschijnselen zoals bladeren die van de bomen vallen, storm, sneeuw en ijs.
De ruggengraat van het boek zijn vierregelige versjes die het begin van een nieuwe maand aankondigen. Naast het versje staat altijd een boom die met de seizoenen mee kleurt. In het boek staan zowel traditionele- als nieuwe kinderliedjes. Aan enkele vertrouwde liedjes zijn nieuwe coupletten toegevoegd. 
Bekende liedjes zijn bijvoorbeeld: Drie kleine kleutertjes, Het regent, het zegent, Anneke Tanneke Toverheks, De koning van Siam en het sinterklaasliedje In het stadje Suikerhuizen. Alle liedjes zijn voorzien van vrolijke illustraties: Anneke Tanneke zit op haar bezem, de koning zit met zijn kont in de kachel en Zwarte Piet zit achter de muizen aan. Handig omzeilt Fienieg de zwartepietendiscussie door van Zwarte Piet een kat te maken. Wel een zwarte natuurlijk.
De aanvullingen van Meinderts op enkele traditionele liedjes zijn vermakelijk. Zo vragen de zeven dwergen of Sneeuwwitje nog een keer op visite wil komen en wordt het de drie koningen makkelijk gemaakt voor een nieuwe jurk te zorgen want oma heeft de maten en opa heeft de knopen van de oude jurk.
De nieuwe liedjes gaan vooral over de speciale dagen in het jaar. Bijvoorbeeld Prinsjesdag: ´Prinsjesdag, Prinsjesdag,/ maar er is geen prinsje bij./Ik zie alleen prinsesjes,/ netjes op een rij:/ Amalia!/Alexia!/ en helemaal vooraan staat Ariane.´

Bij het boek zit een cd waarop de liedjes te horen zijn. Thijs Borsten schreef de muziek en maakte de arrangementen. Er zitten heerlijke nummers bij. Het prinsjesdaglied bijvoorbeeld begint met tangoklanken en eindig met de melodie Oranje boven en het traditionele Zakdoekje leggen is nog nooit zo swingend geweest.

De liedjesalmanak herfst en winter (die ook een lente & zomer uitvoering heeft) is een heerlijk kijk- en luisterboek, een feestje!

De liedjesalmanak herfst & winter
Koos Meinderts (tekst) en Annette Fienieg (ill)


Rubinstein, 2013     € 14,95

Andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg op kinderboekenpraatjes:
Bij ons in de straat