Lijst Home‎ > ‎

De lovebus - Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 23 feb. 2017 05:57 door susan *   [ 23 feb. 2017 06:00 bijgewerkt ]

Een kort voorwoord geeft het einde van het verhaal prijs. Er zullen doden en gewonden vallen. Het verhaal speelt zich af op het Groningse platteland rond dancing Boerema op een zaterdagavond in 1976. Negentienjarige JJ zit aan de bar met zijn schriftje, klaar om de Lovebus te verhuren. In de bus, die JJ op een geheime locatie geparkeerd heeft, kun je ongestoord seks hebben. JJ kijkt uit naar Cathelijne die hij de vorige dag heeft ontmoet. ’Brengt seks mensen dichter bij elkáár’ heeft ze hem gevraagd. JJ moet het antwoord schuldig blijven. 
Cathelijne heeft de bus die avond voor een uur gehuurd en het zit JJ niet lekker dat ze nog weet wie ze mee zal nemen. Ook Tammo is in de dancing, hij staat glimlachend naast de dansvloer op zoek naar een meisje dat hem ‘permizzie’ geeft haar te zoenen en het liefst meer dan dat. En dan is er Mira, zij kijkt uit maar Tammo, die ze vorige week afwees, maar deze week wil hebben.

Tjibbe Veldkamp beschrijft hoe deze mensen elkaar ontmoeten en wat zich dan afspeelt. Daarbij wisselt het vertelperspectief en zo krijgt de lezer een goed beeld wat de jonge hoofdpersonen beweegt en wat hun dromen zijn. Zo droomt Tammo van een vakantie in Zweden waar hij omringd door meisjes die seks met hem willen hebben onbeperkt kan zuipen, JJ wil serieus genomen worden, Mina wil verkering en Cathelijne droomt van een rondreizende hippiecommune. 
De avond brengt tegenslag en misverstanden die uiteindelijk in geweld ontaarden. Het plot is spannend, de lezer weet pas op de laatste bladzijde wat ieders lot is, maar toch is het boek geen thriller. Veldkamp schrijft vooral over het verlangen naar liefde en seks, de behoefte ergens bij te horen en de wens iemand te zijn. Omdat het vertelperspectief wisselt ziet de lezer de gebeurtenissen vanuit meerdere invalshoeken. Daarbij springt Veldkamp ook heen en weer in de tijd, al speelt het verhaal zich wel grotendeels binnen het tijdsbestek van de zaterdagavond af. De lezer krijgt zo langzaam maar zeker een beeld wat er allemaal op die beruchte avond gebeurt, wat de personages denken en wat hen drijft.
Veldkamp schrijf dit alles in korte rake zinnen waarin hij niet alleen de hoofdpersonen treffend neerzet, maar ook de omgeving en de bijfiguren. Hier en daar klinkt het Gronings en ook dat draagt bij aan sfeer van het verhaal.
Tjibbe Veldkamp laat eindelijk weer zien dat hij naast een succesvol prentenboekmaker ook prachtig kan schrijven voor oudere kinderen. Dat bewees hij al met zijn griffelwinnende boek Tiffany Dop (Lemniscaat, 2009) en hij bevestigt het nogmaals in zijn eerste young adultsboek.

De Lovebus is een adembenemend goed geschreven spannend verhaal over verlangen, wraak, liefde en seks. Een boek om in een ruk uit te lezen.

De Lovebus
Tjibbe Veldkamp


Querido, 2017     € 14,99

Andere boeken van Tjibbe Veldkamp op kinderboekenpraatjes:
Tiffany Dop
Kom uit die kraan!
Agent en Boef en de Boefagent