Lijst Home‎ > ‎

De Magiërs - Scarlett Thomas

Geplaatst 5 jul. 2018 05:25 door susan *   [ 5 jul. 2018 05:34 bijgewerkt ]

Vorig jaar verscheen Drakendal, het eerste deel in de serie Bovenwereld geschreven door de Engelse auteur Scarlett Thomas. Het is een serie die zich graag meet met Harry Potter. Er zijn zeker overeenkomsten, maar gelukkig heeft de Bovenwereld-serie genoeg eigenheid om de schijn van imitatie te vermijden. Om dit tweede deel, De Magiërs, goed te kunnen volgen is het wel handig om deel een gelezen te hebben.

Het verhaal speelt zich af vijf jaar na de zogenaamde ‘wereldbeving’ die ervoor heeft gezorgd dat er een tekort aan elektriciteit is. Dus stroom is duur, Internet is ‘zo 1992’, tv kijken is bijzonder en een paar uur per dag leven bij kaarslicht is normaal. Het is ook een wereld waarin iedereen magie heeft, maar niet iedereen ontwikkelt zijn gaven. Er is zelfs een zekere weerstand tegen magie en wie zich er openlijk mee bezig houdt wordt in de gaten gehouden door een speciaal gilde.
    In het eerste deel hebben de elfjarige Fee en haar vrienden Maximilliaan, Jade, Wolf en Lexie hun verschillende magische talenten ontdekt. Nu is het tijd dat ze naar cursus gaan om zich verder te bekwamen in magie. Het blijkt oersaai. En dat niet alleen, Fee krijgt aan het einde van de les flink ruzie met de leraar als ze haar magische ring niet aan hem wil afgeven. Het is sowieso haar dag niet, want thuisgekomen blijkt haar vader haar andere magische spullen in beslag te hebben genomen. Fee’s vader wil haar spullen alleen teruggeven als ze hem haar exemplaar van het populaire boek De Magiërs wil geven. Dit boek kan hij namelijk voor veel geld verkopen, omdat iemand alle exemplaren wil opkopen. Fee heeft het boek echter niet meer en moet dus een plan verzinnen.
    Ook haar vrienden lopen tegen problemen aan: Maximilliaan komt in een bloedstollend avontuur in de Napoleontische tijd terecht, Jade hoort van haar magische bronnen dat Fee over een paar dagen zal sterven en Wolf en Lexie zoeken antwoorden op een aantal prangende vragen, zoals wie koopt het populaire boek op en waarom en wat is er gebeurt met hun geliefde schrijfdocent.

Afwisselend volgt de lezer de verschillende personages en wordt zo van cliffhanger naar cliffhanger geleid. Heel spannend dus. Uiteindelijk komt alles samen in een enerverende climax.
Naast spannend is het boek ook grappig. De schrijfster pakt regelmatig uit met vermakelijke beschrijvingen. Bijvoorbeeld de toegangsprocedure voor het betreden van de universiteit van de onderwereld of de uitputtingsslag waarop een vijandige school het concurrerende sportteam trakteert voor ze het sportveld kunnen betreden.
    Voor boekenliefhebbers is deze serie een aanrader omdat boeken een belangrijke rol spelen in het verhaal. We weten al uit het vorige deel dat boeken grote magische kracht kunnen hebben en niet in verkeerde handen mogen vallen. Ook in dit deel draait het om de magische kracht van een boek, een pulpboek ditmaal want De Magiërs is namelijk een fantasieverhaal over een tovenaarswereld die niets te maken heeft met echte magie. Hiermee geeft Thomas een vette    knipoog naar J. K Rowling. 
    Het is onduidelijk uit hoeveel delen de serie zal bestaan. Dit tweede deel heeft echter alle kenmerken van een tweede deel uit een trilogie. De nadruk ligt op de ontwikkeling van de personages. Het verhaal krijgt een positief eind, maar is duidelijk nog niet klaar. Kwade machten groeien, evenals de magische vermogens van de hoofdpersonen. Alles wijst erop dat een groot magisch gevecht om de bibliotheek in de bovenwereld aanstaande is.

De Magiërs is een fijn vervolg op het eerste deel. Thomas vertelt een spannend onderhoudend verhaal. Ze schrijft vlot en met veel humor. Kortom De Magiërs is een prettig leesavontuur om je helemaal in te verliezen.

De Magiërs
Deel 2 in de serie Bovenwereld
Scarlett Thomas (vertaald door Anne Douqué) 

De Fontein, 2018     € 14,99