Lijst Home‎ > ‎

De middag van het kinderboek 2011

Geplaatst 18 sep. 2011 05:15 door susan *

Gisteren vond in Amsterdam De Middag van het Kinderboek plaats, voor de derde keer. Drie jaar geleden ontstond dit initiatief uit protest tegen het afschaffen van De Gouden en Zilveren Zoen, de bekroning van het CPNB van het beste 12+ boek. Ted van Lieshout, Hans Hagen en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) besloten toen zelf een prijs uit te reiken: De Gouden Lijst.

De middag begon gelijk goed bij binnenkomst in de zaal. Op het podium werd een piano bespeelt en bekende Annie M.G.Schmidt liedjes vulden de ruimte. Het toegestroomde publiek keuvelde over de workshops die waren gegeven, er werd gevraagd naar nieuw werk, er werd kennis gemaakt met onbekenden en er werden vrienden gevonden.

Ted van Lieshout opende de middag en zette Philip Hopman aan het werk die tijdens de middag een paneel heeft beschilderd.
Hans Hagen kreeg als eerste het woord om zijn licht te laten schijnen over de ontwikkelingen in de wereld van het kinder-en jeugdboek. Dat was geen vrolijk verhaal. Ongeveer iedere twee weken sluit een boekhandel, veel bibliotheken gaan noodgedwongen dicht en uitgevers zijn terughoudend. Zijn conclusie: blijf mooi werk maken, dat is de sterkste troef in de strijd om het kind te kunnen bereiken.
Er was veel aandacht voor praktische zaken voor illustratoren, er werd toelichting gegeven op de mogelijkheden om subsidie aan te vragen bij het Fonds BKVB en Gert Gerrits vertelde wat de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) voor haar leden kan betekenen.
Andere sprekers, Jen De Groeve, Lars Deltrap en Helen van Vliet, stonden stil bij de verschillen tussen Belgische en Nederlandse illustratoren.
Ook werd stilgestaan bij de relatie tussen schrijver en illustrator. Sjoerd Kuyper beschreef zijn geluksgevoel als een illustrator de juiste beelden vindt bij het verhaal dat hij heeft gemaakt. Hij ging ook in op de zakelijke relatie tussen auteur een illustrator en dat was geen vrolijk verhaal.
Fiel van der Veen toonde met enkele voorbeelden aan dat de visie van de tekenaar voor een belangrijk deel een verhaal kleurt.
En ondertussen werkte Philip gestaag door. Eerst zag het publiek de contouren van een busje ontstaan, er kwamen verschillende dieren in te zitten en zij kregen een boek in hun handen. Vervolgens kreeg de schildering kleur en werden de details ingevuld. Uiteindelijk stond er op de ezels een heerlijk schilderij van een bibliobus vol lezende dieren (en Wiplala). Het schilderij werd aangeboden aan de OBA en het zal in verschillende filialen te zien zijn.

Toen was het tijd voor de uitreiking van De Gouden Lijst die met geheimzinnigheid omringd was, nergens had Ted laten weten wie de genomineerden waren. Maar er ging natuurlijk wel een belletje rinkelen bij de aankondiging van het CPNB dat er dit jaar een prijs voor het beste 12+ boek uitgereikt ging worden en wel op 17 september.
Het CPNB maakte gisteren bekend dat de 12+ prijs in ere is hersteld, maar niet meer als ´zoenen´ door het leven zal gaan maar als ´De Gouden Lijst´, een mooi eerbetoon aan de initiatiefnemers van de middag.

Er werden twee Gouden Lijsten uitgereikt, een voor het best vertaalde boek en een voor het beste oorspronkelijk Nederlandse boek. Rindert Kromhout kreeg De Gouden Lijst voor zijn boek Soldaten huilen niet en de Britse Mal Peet kreeg de prijs voor Tamar, vertaald door Sanne Parlevliet.

Rindert Kromhout straalde en de reden werd duidelijk toen hij zijn nachtmerrie van de afgelopen dagen met de zaal deelde. Hij was genomineerd voor twee grote prijzen die beide gisteren werden uitgereikt. Wat nu als je twee keer op een dag met een glimlach teleurgesteld moet afdruipen omdat je ´het niet bent geworden´. Maar Kromhout had een geweldige dag: hij won beide prijzen, naast De Gouden Lijst won hij ook de Thea Beckman prijs voor het beste historische jeugdboek.

De geslaagde middag werd afgesloten met een borrel.