Lijst Home‎ > ‎

De mooiste boeken van 2015 en een vooruitblik naar 2016

Geplaatst 28 dec. 2015 02:39 door susan *   [ 28 dec. 2015 02:40 bijgewerkt ]

2015 was een mooi kinderboekenjaar. Er waren nieuwe boeken van Anna Woltz, Daan Remmerts de Vries, Simon van de Geest, Derk Visser, Jan Paul Schutten, Jeff Aerts, Koos Meinderts en (op de valreep) Ted van Lieshout. De kinderboekenweek leverde veel leuke en interessante non fictie op, Bette Westera won de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse prijs voor het allermooiste boek van 2014 (Doodgewoon) en Alice Hoogstad kreeg voor haar boek Monsterboek verrassend, maar verdiend de Gouden Penseel. Er kwam een nieuwe kinderboekenambassadeur, Jan Paul Schutten, die er de komende periode op gaat wijzen hoe leuk non fictieboeken kunnen zijn.
Ook voor kinderboekenpraatjes was het een goed jaar, een jubileumjaar zelfs. Dit najaar was de site vijf jaar online en kort daarna werd de duizendste recensie geplaatst. Dit jaar zijn er 145 boeken besproken en ik plaatste een kritische beschouwing over de lastige kanten van de campagne Vaders voor lezen. Het aantal bezoekers aan Kinderboekenpraatjes nam toe en ook werden er een aantal fijne complimenten in ontvangst genomen.

Aan het einde van een jaar hoort een overzicht van de mooiste boeken. Ik heb mijn keuze beperkt (met moeite) tot tien boeken. Niet alle boeken zijn al besproken op kinderboekenpraatjes, maar dat gemis zal snel worden goedgemaakt.
In alfabetische volgorde is hier mijn lijstje van de mooiste boeken van 2015:

De sprookjeskoningin – Ad Grooten en Martijn van der Linden
De zee zien – Koos Meinderts
Gips – Anna Woltz
Het wonder van jou en je biljoenen bewoners – Jan Paul Schutten en Floor Rieder
Ik geef je de zon – Jandy Nelson
Memorykonijn – Maranke Rinck en Martijn van der Linden
Nooit denk ik aan niets – Hans en Monique Hagen en Charlotte Dematons
Suikerspin – Derk Visser
Van wie is die hoed – Joukje Akveld en The Thong-Khing
Wij leugenaars – F. Lockarts

Voor het komend jaar is er weer veel om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld naar de nieuwe boeken van Gideon Samson (Eilanddagen) en Benny Lindelauf (Hoe Tortot zijn vissenhart verloor). Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen hebben weer samen een prentenboek gemaakt (Siens hemel) en Anke de Vries schreef eindelijk weer een nieuw boek (Littekens).
Rindert Kromhout is nog niet klaar met zijn verhalen over de Bloomsbury-groep, samen met Gerda Dendooven maakt hij er een prentenboek over (De gouden lijst).
Er zijn ook wat vervolgdelen in series om naar uit te kijken. Het derde en afsluitende deel van de serie De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine komt eraan, Boer Boris gaat rond Pasen eieren zoeken en ook kunnen we meer lezen over de krijtjes van Teun die eerst in staking gingen en nu de groeten doen.
Komende maanden verschijnen er veel herdrukken, onder andere van het prachtige boek Slaaf kindje slaaf van Dolf Verroen (het boek verschijnt onder de titel: Hoe mooi wit ik ben) en na jaren komt er eindelijk een herdruk van de Amerikaanse klassieker Anne van het groene huis van Lucy Maud Montgomery.