Lijst Home‎ > ‎

De mooiste, leukste en beste boeken van 2016

Geplaatst 28 dec. 2016 03:56 door susan *   [ 28 dec. 2016 03:58 bijgewerkt ]Voor kinderboekenpraatjes was het een hobbelig jaar door een knie-operatie en heel veel vakantie. Toch zijn er veel boeken besproken, 140 stuks. Ook mocht ik dit jaar een artikel schrijven voor Literatuur zonder Leeftijd voor het themanummer over Jacques Vriens en interviewde ik de winnaars van de Jenny Smelik Ibby prijs, Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo.
Om het jaar af te sluiten koos ik tien boeken die ik om verschillende redenen tot de mooiste, de beste of de leukste van het afgelopen jaar reken.

In willekeurige volgorde:
Alaska – Anna Woltz
Eindelijk was er dit jaar een Gouden Griffel voor Anna Woltz voor haar boek Gips.
In Alaska vertelt ze het verhaal van twee dertienjarigen die harde klappen van het leven krijgen. Met haar slimme opbouw, goed geschreven dialogen en prachtige beeldspraken worden de problemen bijna lichtvoetig beschreven. Een boek om in een ruk uit te lezen.
Bij mij op de maan – Robbert-Jan Henkes
Een dikke pil, 600 pagina´s, vol heerlijke poëzie. Robbert-Jan Henkes vertaalde Russische kindergedichten uit oude en nieuwe tijden. Hij geeft een mooi inkijkje in de Russische geschiedenis en literaire traditie, maar het boek is vooral een prachtige bundel kindergedichten
De schat van Gruizelkaak – Simon Cherry
Een piratenavontuur met alles erop en eraan. Vol onverwachte gebeurtenissen zoals een verraderlijke snoepverkoper, schreeuwende boeken en een pinguïn met sterallures. Vlot geschreven met veel (taal)humor.
Eilanddagen – Gideon Samson
Dit stilistische meesterwerk beschrijft een gedenkwaardige vakantie naar een Grieks eiland waar de dertienjarige Jacob zijn vader beter leert kennen en samen met zijn beste vriend de liefde viert en deelt. Leg maar vast een de Griffel voor Samson klaar.
Het schrift van Perle – Timothée de Fombelle
De Franse schrijver De Fombelle vermengt de sprookjeswereld met de aardse wereld, waar de Tweede Wereldoorlog weldra zal uitbreken. Geen makkelijk boek, het verhaal heeft een complexe structuur. Maar de schrijver schrijft zo boeiend dat de lezer niet afhaakt. Als aan het einde alles op zijn plaats valt blijkt de lezer zelf de sleutel tot een happy end in handen te hebben. Een onvergetelijke leeservaring.
Ik ben ongesteld, so what! – Clara Henry
Een uitstekend informatief boek over menstruatie. Geschreven door een Zweedse vlogger die op een eigentijdse en plezierige manier dit beladen onderwerp bespreekt. Ze geeft veel informatie, handige tips en bespreekt ook de beeldvorming rond dit onderwerp. Een boek dat een prominente plaats in elke boekwinkel en bibliotheek verdient.
Kek iz tak? –Carson Ellis
Een origineel prentenboek, geschreven in een niet bestaande taal die toch goed te volgen is.
Een aantal insecten ontdekt een ontspruitende tak. Dat geeft veel mogelijkheden tot avontuur. Ook rond de boomstronk op de andere pagina gebeurt van alles. Een origineel prentenboek dat niet snel verveelt.
Naar het noorden – Koos Meinderts
Een prachtig geschreven ontroerend oorlogsverhaal over de elfjarige Jaap die in de hongerwinter vanuit het westen naar Friesland gaat omdat daar nog eten is.
Tangramkat – Maranke Rinck en Martijn van der Linden
Een speelprentenboek gebaseerd op het Chinese spel Tangram. In dit mooi vormgegeven boek volgt de lezer een tangramkat die in zijn tangramwereld avonturen beleeft. Tekst en beeld sluiten naadloos op elkaar aan, of beter gezegd, laten zich niet scheiden Een prentenboek om vaak te bekijken en een inspiratiebron om zelf met de bijgeleverde tangramstukken aan de slag te gaan.
Wat niemand ziet – Martijn Niemeijer
Debutant Martijn Niemeijer schetst een indringend portret van een meisje dat haar fantasie inzet om haar leven draaglijk te maken. Een spannend en mooi geschreven verhaal.

Tot slot nog een tip in de buitencategorie:

Het boekenboek – Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch 
Twee journalisten met een grote kennis van kinder-en jeugdboeken maakten een speels opgezet verdwaalboek over Vlaamse en Nederlandse kinderboeken. Een boek om in te zappen en een musthave voor iedere kinderboekenliefhebber.