Lijst Home‎ > ‎

De muizen - Lenneke Westera

Geplaatst 2 mrt. 2018 03:56 door susan *   [ 2 mrt. 2018 04:01 bijgewerkt ]

Bijna waren we schrijfster Lenneke Westera vergeten. In 2004 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster (onder de naam Marleen Westera) met Schaap en Geit, een licht filosofisch boek dat goed werd ontvangen. In 2008 maakte Schaap en Geit opnieuw hun opwachting, nu als prentenboek (met illustraties van Sylvia van Ommen). Toen werd het stil rond de schrijfster tot nu.
    De muizen is op het eerste gezicht een heel ander boek dan zijn voorganger. Dit keer geen korte filosofische verhalen, maar een doorlopend avontuur met de kordate Fien in de hoofdrol.
    Als Fien op een dag de kliko aan de straat moet zetten ziet ze tachtig muizen op een rij die muisstil zijn en haar vol verwachting aanstaren. Ze lopen met haar mee tot ze weer naar binnen gaat. De muizen geven Fien een fijn gevoel: ‘Tot die dag had ik nooit geweten dat ik van muizen hield. Maar dat deed ik. Ik hield van de muizen. Van alle tachtig. Ik hield van ze vanuit het diepst van mijn tenen.’ Als Fien de muizen weer opzoekt spreken ze ook met haar, ze zeggen ‘San Francisco’ en ‘Peru’ en bij een andere ontmoeting zeggen ze met twinkelende oogjes ‘Vlugvlucht’. De muizen lijken Fien de weg te wijzen naar een mooi avontuur dat begint met het winnen van een vliegreis naar Amerika.
    Ook in Amerika komt Fien muizen tegen die raadselachtige dingen zeggen waarvan de betekenis pas later duidelijk wordt. De muizen sturen aan op een ontmoeting tussen Fien en haar meester, meester Wieb, tijdens de reis. Hij nodigt haar uit mee te gaan naar Peru waar ze een paar dagen bij een afgelegen indianenstam zullen verblijven.

Op het eerste gezicht is De muizen een avontuurlijk reisverhaal waarin her en der muizen opduiken die Fien de goede kant opsturen tijdens haar reis naar Amerika en Peru. Een groot deel van het verhaal beschrijft deze reis. Fien bezoekt in Amerika enkele bekende plaatsen zoals de Golden Gate Bridge, Forest Lawn en het Watts-Towers en in Peru bezoekt ze met Wieb Machu Picchu. Met meester Wieb reist ze verder naar een afgelegen gebied om de Hohépi’s te bezoeken. In hoeverre de beschrijving van het leven van deze indianenstam aan Westera’s fantasie is ontsproten of op waarheid berust kan ik niet beoordelen. In ieder geval wordt er veel spirituele wijsheid gedeeld die gegrondvest lijkt in een indianencultuur.
    Fien is wat Jacques Vriens een ‘leefkind’ zou noemen. Ze heeft weinig interesse in de leerstof op school, ze vertrouwt liever op haar intuïtie. Dat levert haar geen voldoendes op bij rekenen en de topotoets, maar Fien zit daar niet mee. Fien zit goed in haar vel en ze is op een prettige manier zichzelf. Het past bij haar dat ze als verteller van het verhaal geen mooie ingewikkelde zinnen maakt, maar spreekt in korte duidelijke rake zinnen.
    Het verhaal laat zich op twee manieren lezen: als een avonturenverhaal waarin muizen Fien door hun raadselachtige aanwijzingen helpen of als een pleidooi voor intuïtieve kennis en de durf het leven te nemen zoals het komt. Fien aanvaardt de aanwezigheid van de sprekende muizen zonder vragen te stellen. Haar acceptatie en het vertrouwen dat ze haar zullen helpen als het nodig is blijkt terecht en dat is een eigenschap die door de indianen gewaardeerd wordt. Ze geven haar de indianennaam Stoere Eland, want net als een eland luistert ze niet naar anderen, maar naar zichzelf en net als een eland durft ze om zich heen te kijken en te doen wat ze voelt. Het is natuurlijk niet toevallig dat Fien eerder haar meester Stoere Eland noemde, maar haar kwalificatie kwam voort uit zijn uiterlijke stoere verschijning. De indianen kijken echter naar zijn innerlijk en zien daar geen Stoere Eland maar een Zoekende Muis, iemand die rent tussen angst en vertrouwen. De onderliggende boodschap van De muizen lijkt: vertrouw op je intuïtie, blijf nieuwsgierig, heb oog voor de kleine dingen en zie dat alles met alles samenhangt.

In een verhaal waarin muizen op de meest vreemde plaatsen opduiken is het logisch dat ook in het boek zelf te laten gebeuren. Marc Suvaal tekenende daarvoor tientallen vrolijke muizen die alleen of in groepjes door het boek banjeren.

De muizen is een aantrekkelijk geschreven reisverhaal met een spiritueel tintje.

De muizen
Lenneke Westera met illustraties van Marc Suvaal 

Lemniscaat, 2018     €14,95