Lijst Home‎ > ‎

De mysterieuze zolder - Neal Shusterman & Eric Elfman

Geplaatst 29 okt. 2014 04:12 door susan *   [ 29 okt. 2014 12:40 bijgewerkt ]

Veertienjarige Nick verhuist met zijn vader en broertje van Tampa in Florida naar Colorado Springs. Het gezin is gebroken na een verwoestende brand waarbij Nicks moeder omkwam. Ze nemen hun intrek in een vervallen oud huis. Nick neemt de zolderverdieping in beslag, maar moet deze wel eerst uitruimen. Hij besluit een garageverkoop te houden. Aanvankelijk lijkt niemand belangstelling te hebben, tot Nick een lamp uit de rommel vist en deze aanzet. Ineens stromen de klanten toe die de oude apparaten enthousiast kopen voor veel te veel geld.
Al snel ontdekken de nieuwe eigenaren bijzondere eigenschappen van hun koopwaar: klasgenoot Caitlin blijkt een bandrecorder te hebben die gedachten opneemt, een andere klasgenoot heeft een camera die laat zien wat er over vierentwintig uur gebeurt en Nicks broertje Danny vindt een honkbalhandschoen waarmee hij alle ballen vangt, zelfs als de bal daarvoor een onnatuurlijk wending moet nemen. Nick ontdekt dat de spullen afkomstig zijn van Nikola Tesla, een groot geleerde. Nick ontdekt ook dat een geheimzinnig genootschap achter de spullen aanzit, de Accelerati. Die deinzen nergens voor terug om de apparaten in handen te krijgen. Nick probeert, samen met een aantal nieuwe vrienden, zoveel mogelijk van Tesla´s uitvindingen weer in handen te krijgen.

De mysterieuze zolder is het eerste deel van de Accelerati-trilogie. Van de twee Amerikaanse auteurs in Neal Shusterman in Nederland de bekendste. Hij is een auteur die van een origineel uitgangspunt een boeiend verhaal kan maken, zoals hij dat onder andere liet zien in Gesplitst (Lemniscaat 2012) en De Schwa was here (Lemniscaat, 2009). Co-auteur Eric Elfman is een schrijver met een grote interesse voor Ufo´s en paranormale verschijnselen. Dit is zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.
De auteurs hebben hun fantasie losgelaten op een bekende vete uit de wereld van de wetenschap: de strijd tussen Nikola Tesla en Thomas Edison. Tesla hielp Edison een belangrijk wetenschappelijk probleem op te lossen, maar kreeg daar geen erkenning voor. Tesla besloot daarop niet langer met Edison samen te werken en hij verkocht patenten van zijn ideeën aan een concurrent. Het leidde tot een levenslange ruzie tussen de uitvinders. Daarnaast is van Tesla bekend dat hij een aantal opzienbarende machines zou hebben ontwikkeld, zoals een aardbevingsmachine of een apparaat dat contact kon maken met buitenaardse wezens.
Hoofdpersonage Nick probeert in het boek te begrijpen waar hij mee te maken heeft en gaat met enkele klasgenoten op zoek naar antwoorden. Ook de lezer wil graag weten welke apparaten Tesla heeft uitgevonden en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Caitlin zet bijvoorbeeld de bandrecorder in om op school te onderzoeken hoe mensen nu echt over elkaar denken en klasgenoot Petula onderzoekt of ze van haar kennis over de toekomst kan profiteren.
De auteurs vertellen het verhaal met humor en weten geloofwaardige personages neer te zetten die meerder kanten hebben. Aandoenlijk is de absurde situatie dat Danny de ene na de andere meteoriet laat inslaan, die hij als vallende sterren ziet, omdat hij dan heel vaak kan wensen dat zijn moeder niet dood is.
Regelmatig waarschuwen de auteurs dat er rampspoed op komst is, bijvoorbeeld als Petula´s camera toont dat er een lijk zal worden afgevoerd. Er volgt een bijna komische opsomming van de potentiële slachtoffers die stuk voor stuk in een situatie belanden die fataal kan aflopen. Dat is wel wat veel van het goede, maar spannend is het wel. Het is knap hoe de auteurs als het noodlot dan eindelijk toeslaat de ernst weer in het verhaal weten te brengen.
Het boek is vertaald door Wiebe Buddingh, de vertaler van de Harry Potter boeken. Hij weet de humor in het verhaal overeind te houden en hier en daar vinden we een echt ´Buddinghtje´, bijvoorbeeld als hij een vervelende buurvrouw de naam Kottswold toebedeeld.
De mysterieuze zolder is een boek om lekker in weg te duiken en in een keer uit te lezen. Het eerste deel eindigt natuurlijk met een geweldige cilffhanger die doet verlangen naar een snelle uitgave van deel twee.

De mysterieuze zolder
Neal Shusterman & Eric Elfman (tekst), vertaald door Wiebe Buddingh met illustraties van Wouter Tulp


Van Holkema & Warendorf, 2014     € 15,99

Andere boeken van Neal Shusterman op kinderboekenpraatjes: