Lijst Home‎ > ‎

De Nedergrim - Matthew Jobin

Geplaatst 17 sep. 2014 02:38 door susan *   [ 17 sep. 2014 02:39 bijgewerkt ]

Uitgeverij Gottmer geeft een aantal succesvolle series uit die veel kinderen met plezier lezen. De bekendste zijn De Grijze jager van John Flanagan, Flanagans tweede serie Broederband en Simon Scarrows Gladiator. De Nedergrim van de Canadese schrijver Matthew Jobin moet dit succes voortzetten.

De kaft van het boek geeft de sfeer van het verhaal aardig weer. In deze bergachtige omgeving leven de mensen een armoedig bestaan. In de herberg komen de mannen bij elkaar om te drinken, te roddelen en op zijn tijd iets uit te vechten. Edmond is de veertienjarige zoon van de herbergier en van hem wordt verwacht dat hij later de herberg zal overnemen. Edmond wil eigenlijk liever tovenaar worden, maar daar valt met zijn vader niet over te praten. Ook is de jongen tot over zijn oren verliefd op Katherine, de dochter van John Marchal, een plaatselijke held. Jaren geleden trok Katherine’s vader met een leger van dorpsbewoners onder leiding van een beroemde ridder en een tovenaar de bergen in om de ´Nedergrim´ te verslaan. Wat of wie de Nedergrim is weet niemand, maar wel dat hij alles te gronde richt, zonder waarschuwing en zonder genade. Slechts drie mensen overleefden de strijd. John heeft nooit willen vertellen wat zich in de bergen heeft afgespeeld.
Terwijl Edmond worstelt met zijn toekomstplannen, zijn verliefdheid, zijn onuitstaanbare broertje en zijn medelijden met zijn vriend Tom die als slaaf slecht behandeld wordt, rukt het kwaad op. De Nedergrim lijkt teruggekeerd: eerst verdwijnt er vee en dan worden er kinderen aangevallen. Edmond is ten einde raad als zijn broer wordt ontvoerd. Het wordt tijd dat Katherine’s vader zijn zwijgen doorbreekt en eindelijk vertelt wie de Nedergrim is en hoe ze hem kunnen verslaan.

De Nedergrim combineert een avonturenverhaal met een coming of age-roman. Daarin past het boek goed binnen de eerder genoemde series. De drie hoofdpersonen, Edmond, Katherine en Tom, zoeken hun weg. Edmond bestudeert stiekem toverboeken en overweegt weg te lopen om te ontkomen aan een toekomst als herbergier, de vrijgevochten Katherine zal onder ogen moeten zien dat ze als meisje niet eeuwig op paarden rond kan rijden en met het zwaard kan oefenen en Tom ziet helemaal geen toekomst voor zich: hij probeert met zo min mogelijk honger en slaag door de dag te komen. Natuurlijk spelen de drie hoofdpersonen een belangrijke rol in de strijd tegen het kwaadaardige wezen. De schrijver schuwt daarbij beschrijvingen van een aantal harde confrontaties waarbij doden vallen niet.
Jobin is geen schrijver die zich laat vergelijken met Flanagan. Hij neemt veel meer tijd om zijn verhaal te vertellen, in de ruim 350 pagina’s gebeurt uiteindelijk niet zoveel. De schrijver gebruikt de vele bladzijden om een mooie sfeer neer te zetten, een sfeer waarin de lezer zonder moeite ´zompers´,´ bologs´ en ´doornbeesten´ als normaal beschouwt. De karakters van de drie hoofdpersonen worden weinig diepgaand uitgewerkt, het blijft allemaal wat vlak. Wel worden hun bijzondere kwaliteiten handig ingezet: Edmond is in staat complexe magie toe te passen, Katherine vecht zelfs zwaargewond als de beste en Tom heeft een bijzondere band met dieren.
De Nedergrim is een avonturenboek voor lezers die graag willen opgaan in de sfeer van een verhaal en het geduld kunnen opbrengen langzaam naar de spannende scènes te worden gevoerd.

De Nedergrim
Matthew Jobin (vertaald door Sofia Engelsman) 

Gottmer, 2014     € 16,95