Lijst Home‎ > ‎

De nepbeesten van Basje Berenklauw - Natascha Stenvert

Geplaatst 14 jul. 2012 05:59 door susan *
Basje Berenklauw heeft zijn juf op bezoek. Zij is erg benieuwd naar de wilde dieren waar Basje het altijd over heeft. Hij neemt haar mee naar het web van de vogelspin, maar de spin is er niet, ´ze speelt vandaag in een orkest´ zegt Basje. Snel door naar het tweede dier, de krokodil. Ook hij is niet thuis, hij is naar zijn werk in de confettifabriek. Helaas zijn de wolf, de beer, de slang, de piranha´s, de giraffe en het nijlpaard ook niet aanwezig. Basje weet waar ze zijn en maakt zich niet ongerust, tot hij ziet dat de leeuw er niet is. Snel stuurt hij juf naar binnen en gaat de leeuw zoeken. Ondertussen heeft juf een geanimeerd gesprek met Basje´s moeder en lijkt zich geen zorgen te maken over de ontsnapte leeuw. Dat ze had beter wel kunnen doen. 

De nepbeesten van Basje Berenklauw is het tweede boek dat de succesvolle illustratrice Natascha Stenvert, onder andere bekend van Kolletje, illustreerde én schreef. Ze heeft een geweldig kleuterboek gemaakt door beproefde elementen te mengen met originaliteit. Veel kleuters zijn dol op dieren en zien ze graag in een verhaal dat veel herhalingen kent. Bij Stenvert zijn die herhalingen nooit saai. De verdwenen dieren zijn, na het omslaan van de bladzijde, te zien tijdens hun verrassende activiteiten: de spin speelt piano, de krokodil maakt confetti met zijn tanden en de wolf die ´uit eten is´ blijkt achter Roodkapje aan te zitten. In dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal gebeurt dus heel wat. 
 
Stenvert vindt dat er wat te beleven moet zijn aan een illustratie en daar wordt ruimschoots in voorzien. De illustraties zijn gemaakt in een gemengde toegankelijke techniek. Er is veel zien, zoals een giraf die moet invallen voor een geknakte slagboom en een nijlpaard dat het lek in de rivier dicht. De gelaatsuitdrukking van de juf, die steeds strakker wordt naarmate er meer van Basje´s beesten niet thuis blijken te zijn, is veelzeggend. Grappig is de illustratie waar de juf weer een brede glimlach op het gezicht heeft als ze praat met Basje´s moeder. Ze hebben heel wat af te kletsen, de letters vallen bijna van de pagina´s af.
Het schokkende einde weet Stenvert op een originele manier af te zwakken en ze geeft het verhaal, op kleuterniveau, een mooi open einde. 
 
De nepbeesten van Basje Berenklauw
Natascha Stenvert
 
The house of books, 2012     € 12,95