Lijst Home‎ > ‎

De nieuwe Boekenwijzer is klaar!

Geplaatst 31 okt. 2010 03:59 door susan *   [ 31 okt. 2010 04:09 bijgewerkt ]
Hoera, hij is er! De nieuwe Boekenwijzer is klaar en ligt in de winkel. De roze omslag is verwisselend voor een blauwe, maar hetzelfde meisje straalt de lezer nog tegemoet.
Het samenstellen van dit boekengidsje is een hele klus en ik zal hier een kijkje in de keuken geven. Saskia en ik komen al jarenlang regelmatig bij elkaar om het nieuwe aanbod aan kinder- en jeugdboeken met elkaar te bespreken. Dat doen we op zondagochtenden in boekhandel De Nieuwe Boekerij in Zeist. Saskia werkt hier en het is een prettige plek om over boeken te praten. De winkel is ruim en knus en heeft een uitgebreide afdeling kinder-en jeugdboeken. Zo staat alles bij de hand om te bekijken en te bespreken.
Bij het maken van De Boekenwijzer gaat alles in een hogere versnelling. We komen vaker bij elkaar en er is veel tussentijds overleg via de e-mail. Bij aanvang van het project heeft Saskia de oude Boekenwijzer onder handen genomen en alles eruit gehaald dat niet meer in druk is. Daar vielen wel een aantal boeken weg die we zullen missen. Ondertussen stelde ik de eerste lijsten op van nieuwe boeken die in aanmerking voor plaatsing kwamen. Ik werd daarbij door verschillende uitgevers ruimhartig ondersteund die hun boeken beschikbaar stelden.
En dan begint het grote wikken en wegen. Voor ieder die wel eens van dit soort ´de mooiste´ lijstjes heeft samengesteld geldt dat je er nooit helemaal uit komt. Het is onmogelijk om alles te lezen en ook de omvang van het boekje dwingt tot keuzes. Leidraad in dit keuzeproces zijn een aantal uitgangspunten geweest die in het boekje zijn opgenomen.
Als al het schrijfwerk is gedaan en de keuzes gemaakt ligt er nog geen boekje. Heel blij was ik met Hélène Spiertz die de tekst heeft geredigeerd. Ze was behoorlijk streng en dat heeft de tekst goed gedaan. Vervolgens moest er even gezocht worden in diverse computers om de oorspronkelijke teksten en foto´s weer boven water te krijgen, maar dat is allemaal gelukt.
Door de nieuwe technieken is het makkelijker geworden De Boekenwijzer up-to-date te houden. Saskia en ik zullen op onze boekenochtenden uitkijken naar nieuwe kandidaten voor het gidsje en deze zo snel mogelijk opnemen.
Al deze inspanningen hadden niet tot De Boekenwijzer kunnen leiden zonder de steun van boekhandel De Nieuwe Boekerij die het kinder- en jeugdboek zo´n warm hart toedraagt, waarvoor dank.
Hoera, hij is er en we zijn er trots op!