Lijst Home‎ > ‎

De nieuwe Sint - Mathilde Stein

Geplaatst 12 nov. 2011 02:55 door susan *   [ 12 nov. 2011 02:55 bijgewerkt ]
De Nieuwe Sint
verscheen in 2008 als cadeauboek van een bekende supermarkt. Deze uitgave heeft een andere voorkant en is wat groter waardoor de illustraties beter tot hun recht komen.
Sinterklaas wordt met pensioen gestuurd en de Nieuwe Sint neemt zijn werk over. Deze Nieuwe Sint ziet er niet alleen anders uit, met een korte staf, een paardenstaart en een modieuze bril, hij pakt de zaken ook anders aan. Amerigo vindt hij ´hopeloos ouderwets´, de bakkerij ´uit het jaar nul´ en al die pietenpakken ´idioot gewoon´. Hij is vooral geïnteresseerd in de grote voorraad pakjes en hij jut de pieten op er nog veel meer bij te maken. De Nieuwe Sint kiest voor een andere aanpak: ´Pakjes halen, eerst betalen.´
Gelukkig ontdekt een van de zwarte pieten wie De Nieuwe Sint werkelijk is en samen met Sinterklaas trekt hij ten strijde om een en ander recht te zetten.
Het verhaal is geïllustreerd door Martijn van der Linden. De figuren op de illustraties zijn stevig omlijnd, kleurig en er zijn veel grappige details op te zien. Zo heeft Sinterklaas sloffen met een kruis erop, is de slag om de pakjesboot vol met komische gevechtstechnieken en worden de boeven uiteindelijk ingepakt in kleurige feestlinten.

Het verhaal is niet geschikt voor heel jonge kinderen. De kinderen moeten enig besef hebben van de werking van het kapitalisme. De Nieuwe Sint wil immers ´productie zien´,  hij ´bezuinigt´op pakpapier en de pieten, bang voor ontslag, verzuchten ´konden we maar staken´.

De nieuwe Sint is een grappig verhaal dat zich op zijn eigen wijze verzet tegen de vercommercialisering van Sinterklaas.

De Nieuwe Sint
Mathilde Stein (tekst) en Martijn van der Linden (ill)
 
Gottmer, 2010    € 13,95