Lijst Home‎ > ‎

De Notenkraker

Geplaatst 23 dec. 2011 06:12 door susan *   [ 23 dec. 2011 07:12 bijgewerkt ]
Na de geboorte van ons eerste kind, een dochter, hoopten we haar ooit mee te nemen naar een opvoering van De Notenkraker. Ze zou zich laten betoveren door de muziek, de prachtige decors, de dansers en het sprookje en wie weet, misschien zou het de start zijn van glanzende carrière als primaballerina.

De Notenkraker, een ballet op muziek van Tsjaikovski wordt traditioneel rond Kerstmis opgevoerd. Het is een toegankelijk ballet, waarin veel gebeurt en veel te zien is.
Het verhaal is gebaseerd op een sprookje van Hoffman.
Op kerstavond bereidt een rijke familie zich voor op het kerstfeest, vooral de kinderen Clara en Frits zijn ongeduldig. De gasten worden ontvangen en er wordt natuurlijk gedanst. Oom Drosselmeyer laat op zich wachten, een oom die lijkt te kunnen toveren. Hij geeft Clara een notenkraker in de vorm van een soldaat cadeau. Clara is erg blij, maar haar geluk is van korte duur. Haar broer Frits gaat ruw met de pop om en hij gaat stuk. Clara legt hem in een poppenbedje en oom Drosselmeyer troost haar: ´in de kerstnacht gebeuren vaak wonderen´ vertrouwt hij haar toe.
Clara is getuige van deze wonderen, ze ziet hoe haar notenkraker een leger van tinnen soldaten aanvoert die het op moet nemen tegen de Muizenkoning en zijn leger. Dan verandert de Notenkraker in een prins en hij neemt Clara mee naar het kasteel van de Suikerfee. Ook daar wordt gefeest en gedanst en Clara ziet prachtige dansen. Natuurlijk danst zij ook met haar prins.
Ineens ligt Clara weer gewoon in haar bed, was alles slechts een droom?

In het prentenboek De Notenkraker wordt het verhaal van het ballet naverteld en van sfeervolle illustraties voorzien. De lezer ziet hoe de gasten aankomen en worden ontvangen. In het boek is er geen sprake van een kerstbal, we zien alleen oom Drosselmeyer en zijn wonderbaarlijke bewegende poppen. Verder ziet de lezer hoe Clara haar notenkraker krijgt en dat ze ontroostbaar is als Frits hem kapot maakt.
In het tweede gedeelte, waar Clara haar wonderbaarlijke avontuur beleeft, zien we haar bij het gevecht met de Muizenkoning en haar tocht naar het kasteel van de Suikerfee. Hier pakt de illustrator flink uit. Kroonluchters, glas-in-loodramen, beelden, fonteinen en bezoekers hebben allemaal een uiterlijk dat aan een snoepen en snoepjes doet denken. De illustratie met dansende bonbons, huppelende nogablokken, springende pepermunt en tapdansende lolly´s is een van de leukste uit het boek. De daaropvolgende dansen, een Spaanse, Arabische en Russische dans, worden niet getoond. De overgang van het feest naar Clara´s bed is mooi weergegeven, in de schemering wordt Clara wakker, terwijl in een hoek het uitbundige feest nog door gaat.
De illustraties zijn rijk aan details en dat is in overeenstemming met de bedoeling van het boek, namelijk om het te bekijken terwijl je naar Tsjaikovski´s muziek luistert.

Bij het prentenboek zit een cd met 65 minuten ´muzikale hoogtepunten van dit ballet´. Een prachtige cd met een mooie uitvoering van deze tot de verbeelding sprekende muziek. De muziek en de illustraties komen niet helemaal overeen, zo toont het boek de verschillende dansen op het feest van de Suikerfee niet en ook het kerstthema aan het begin van het verhaal wordt niet afgebeeld. Er blijft wel genoeg over om van te genieten.
Onduidelijk is waarom iedere pagina wordt opgesierd door twee ´snoepjes´ met knullige rijmpjes die commentaar geven op de gebeurtenissen.
Er kan veel plezier worden beleefd aan dit prentenboek, maar een boek, zelfs een boek met een prachtige cd, kan de ervaring van een balletvoorstelling niet vervangen.

En mijn dochter? Ze heeft kaarten voor De Notenkraker geregeld en ze neemt haar ouders mee.

De Notenkraker
De oorspronkelijke tekst is Susa Hämmerle, de Nederlandse tekst is van Tjalling Bos, Peter Frield maakte de illustraties
De muziek op de bijgevoegde cd wordt uitgevoerd door het Radio Symfonieorkest van Tsjecho-Slowakije o.l.v. Ondrej Lenárd

De Vier Windstreken, 2007     € 18,95