Lijst Home‎ > ‎

De ogen van Kronos

Geplaatst 30 jan. 2011 03:12 door susan *
De ogen van Kronos
is het eerste boek van de Amerikaanse schrijfster Marie Rutkoski. Zij is docent Engelse en Amerikaanse literatuur en woont in New York.

Het boek gaat over Petra. Zij woont in een dorp in het 16e eeuwse Bohemen. Haar vader, Mikai, is klokkenmaker. Hij is gevraagd een klok voor de prins van Bohemen te maken, die in Praag verblijft. Het wordt een bijzondere klok, een klok die het weer kan beïnvloeden.
De prins blijkt een slechte opdrachtgever, hij steekt Mikai zijn zilveren ogen uit en stuurt hem blind terug naar huis. De prins wil deze ogen aan zijn wonderkabinet toevoegen en ze gebruiken. Hij hoopt door middel van de ogen de bijzondere gaven van de klokkenmaker in handen te hebben.
Mikai heeft de klok niet geheel voltooid en de prins is naarstig op zoek naar het ontbrekende onderdeel.
Als de blinde Mikai terugkeert naar huis is Petra geschokt. Ze besluit, zonder medeweten van haar vader, naar Praag te reizen en te proberen de zilveren ogen terug te stelen.

Het verhaal is lekker spannend en mooi van sfeer. De schrijfster woonde een half jaar in Praag en weet de stad levendig te beschrijven. Het verhaal heeft ook diepgang. Zo komt de vraag aan de orde of Petra er wel wijs aan doet de ogen van haar vader terug te willen halen. Is haar vader niet liever blind met een levende dochter? Heeft zij wel het recht ook anderen in gevaar te brengen?

Het boek wordt mooi afgerond, maar laat duidelijk ruimte voor een vervolg. Dit vervolg is inmiddels uit: De magische globe (Lemniscaat, 2010)

De ogen van Kronos is een fijn spannend boek voor de liefhebbers van fictie met een vleugje tovenarij.

De ogen van Kronos
Marie Rutkoski
 
Lemniscaat, 2009 € 16,95