Lijst Home‎ > ‎

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen - Will Mabbitt

Geplaatst 30 mrt. 2016 03:23 door susan *   [ 30 mrt. 2016 03:23 bijgewerkt ]

Soms kan een kleine daad grote gevolgen hebben. Als Merel Jansen nietsvermoedend in haar neus peutert en het snotje opeet weet ze niet dat ze ´de daad´ verricht. Splijter, een wolf met een piratenhoed en een kunstpoot, stuurt direct Sinistere Suss de loris op Merel af. Hij is de
´zakker´ en voert Merel mee naar een onbekende wereld. Ze belandt op een het piratenschip. De vijfkoppige bemanning bestaat uit dieren waarover kapitein Slijper de leiding heeft. Ze zijn geschokt dat de loris een meisje heeft meegenomen, want aan een ´popperig roze prinsesje´ hebben ze niks. Daarom besluiten ze Merel over ´de vettige plank van de zekere 
dood´ te laten lopen. Net op tijd bewijst Merel toch over een waardevolle eigenschap te beschikken, ze kan namelijk lezen. Op last van Splijter ontcijfert ze een belangrijke boodschap die leidt tot een zoektocht naar verschillende stukjes van een X. Die stukjes zijn in het bezit van diverse illustere piraten. Als de X compleet is vormt zij de sleutel naar een schat én de mogelijkheid dat de poort naar Merels wereld zich korte tijd opent. Binnen twee weken moeten de stukken gevonden zijn.

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen is het debuut van de Britse schrijver Will Mabbitt. Het boek heeft een populaire vormgeving met veel plaatjes en een opvallende typografie. Zoals vaak in dit soort boeken staat het verhaal vol bizarre avonturen die met veel humor beschreven worden. Het is een echt piratenverhaal waarin ook weleens een dode valt; ´no-one is safe when I´m writing´ zegt Mabbitt daarover. Maar meestal rekent Merel zonder geweld met de vijand af. Zo drinkt ze in de taverne Bartok de Bruut onder tafel met melk, weet ze met een slim plan uit een walvis te ontsnappen en weerstaat ze de (in zijn eigen ogen) overweldigende charmes van graaf Anselmo Klak. Merel is vindingrijk en dapper en deinst er zelfs niet voor terug een grafkist te openen om alle stukken van de X bij elkaar te krijgen.
Mabbitt schrijft goed en weet humor en spanning in balans te houden. Zijn beeldspraak is origineel. Zo roept hij bijvoorbeeld met enkele woorden de sfeer van de taverne op door Merel te laten plaatsnemen achter een tafel vol rumvlekken in een ruimte waar een lucht ´vol dikke pijprook en platte scheldwoorden hangt´, terwijl ze luistert naar ´een lekke accordeon die een schunnig melodieloos zeemanslied krijst´.
De schrijver wendt zich regelmatig tot de lezer met enige toelichting, zo legt hij uit waarom hij de vloekwoorden van kapitein Splijter echt niet kan opschrijven (´Er kwam een woord in voor dat zo onbeschoft is, dat zelfs een volwassene die hem na bedtijd onder de dekens fluistert zodat niemand het hoort, gearresteerd kan worden en een heel lang tijd in de gevangenis kan verdwijnen.´) en hij tikt de lezer op de vingers als die door een verkeerd raampje gluurt van het kasteel dat hij beschrijft en zo een dame in bad betrapt.

De illustraties van Ross Collins vullen de tekst meesterlijk aan. Collins tekent met zichtbaar plezier portretten van de piraten, verfrommelde briefjes en landkaarten vol grappige details. De speelse typografie maakt het geheel af. Er zijn vette grote letters als het spannend is, mooie letters als er romantiek om de hoek komt kijken en dwarrelende letters als de zee toeslaat.

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen is een goed geschreven, speels, spannend en grappig boek vol met aantrekkelijke illustraties. Merel Jansen heeft alles om uit te groeien tot een populaire boekenheldin. In mei verschijnt het tweede deel van de serie: Merel Jansen en de verboden stad.

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen
Will Mabbitt (vertaald door Victoria Farkas en Jan Hazevoet) en Ross Collins ( illustraties) 

Kluitman, 2016     € 10,00