Lijst Home‎ > ‎

De onverwachte held van kamer 13B - Teresa Toten

Geplaatst 13 mrt. 2015 03:43 door susan *   [ 13 mrt. 2015 03:44 bijgewerkt ]

Een groep jongeren met een vreselijke ziekte komt bij elkaar in een praatgroep. De leden van de groep hebben een Obsessieve-Compulsieve stoornis (OCD). Zij voeren dwanghandelingen uit om hun angsten te bezweren en zij hebben daarover geen controle.
De veertienjarige Adam valt als een blok voor nieuwkomer Robin. Als hij het meisje ziet is het alsof hij verdrinkt ´in een zee van willen´, voor haar stelt hij zijn doelen bij, voor haar zal hij normaal en onverschrokken zijn. Als de therapeut de groepsleden vraagt om tijdens de sessies gebruik te maken van een zelfgekozen pseudoniem (zodat ze hun ´door twijfel verscheurde, neurotische en ploeterende ik bij de deur kunnen achterlaten en tijdelijk een oppermachtig wezen kunnen worden´) kiest Adam voor Batman, want het meisje van zijn dromen heet tenslotte Robin.
De liefde tussen de twee bloeit op. Adam durft nauwelijks te geloven dat Robin hem leuk vindt, misschien liegt ze wel want in Adams wereld liegt iedereen, hij ook. Zo zal hij de buitenwereld nooit vertellen dat zijn sterke moeder een ziekelijke verzamelaarster is en bovendien op de rand van een zenuwinzinking staat omdat ze regelmatig scheldbrieven ontvangt. Ook op zijn vader kan Adam niet rekenen. Hij verliet het gezin zeven jaar geleden en heeft nu een andere vrouw, een tweede zoon en is voornamelijk bezig met zijn werk. Adam moet zijn vader en stiefmoeder vaak te hulp schieten omdat hij de enige is die zijn vijfjarige broertje Moppie kan kalmeren als deze een van zijn paniekaanvallen krijgt.

De Canadese schrijfster Teresa Toten beschrijft Adams wereld geloofwaardig. Als de spanning toeneemt en Adam hoe langer hoe meer overgenomen wordt door zijn angsten krijgt ook de lezer het benauwd. Het wordt steeds moeilijker voor Adam min of meer onopvallend zijn telrituelen uit te voeren; hij moet steeds vaker zijn angst bedwingen met ingewikkelde en langdurige rituele handelingen. Zo kost het hem soms wel een half uur voor hij over een drempel kan stappen. Maar niet alles gaat slecht in Adams leven want hij is smoorverliefd op Robin en zij beantwoordt zijn liefde: zij belt hem op, hij gaat bij haar op bezoek en er wordt gezoend. Toch moeten ze elkaar uiteindelijk loslaten.
De onverwachte held van kamer 13B is geen kommer-en-kwel boek. Adam en zijn vrienden kijken met een gezonde dosis humor naar de wereld. Als Adam, op hun verzoek, de leden van de therapiegroep meeneemt naar de kerk is de naïeve onbeholpenheid en het kinderlijk enthousiasme van de groepsleden grappig en ontroerend. 
Het verhaal laat zien dat er geen makkelijke oplossingen zijn voor het bedwingen van dwanghandelingen en dat liefde en loyaliteit een oplossing in de weg kunnen staan.
Daarnaast is het ook een echt puberboek waarin de eerste grote liefde beschreven wordt en de lezer mee mag genieten van de eerlijke en vaak humorvolle kijk op de wereld van Adam en zijn vrienden.
Het boek kreeg in Canada de prestigieuze Governor General Literary Award.

De onverwachte held van kamer 13B
Teresa Toten (vertaald door Esther Ottens) 

Gottmer, 2014     € 15,95