Lijst Home‎ > ‎

De pakjespiraat - Reggie Naus

Geplaatst 16 nov. 2015 04:25 door susan *   [ 16 nov. 2015 04:25 bijgewerkt ]

Piratenfamilie Donderbus viert geen Sinterklaas. Toch is vijf december een bijzondere dag voor hen, want dan moeten ze opa Donderbus binnen zien te houden. Opa heeft ooit een akkefietje met Sinterklaas gehad in zijn piratentijd en sindsdien haat opa de Sint.
Dit jaar weet opa te ontsnappen. Hij verkleedt zich als Sinterklaas en gaat uit roven. Kapitein Donderbus, zijn vrouw, hun zoon Billy, zijn beste vriend Michiel en het nieuwe buurmeisje Lizzy gaan achter opa aan.

De pakjespiraat is alweer het zevende deel uit de serie De piraten van hiernaast. De serie draait om de piratenfamilie Donderbus die in een nette buurt komen wonen. De bewoners van de buurt en de piraten begrijpen elkaar niet altijd. Michiel is bijvoorbeeld verbaasd dat zijn piratenbuurjongen Sinterklaas niet kent, maar Billy zit er niet mee, die vindt Sinterklaas maar een rare. Wie stopt er nu cadeautjes in schoenen? ´Je zou maar een pudding vragen of zo. Dan is je schoen mooi verpest. Of een mensetende dinosaurus. Zo´n beest blijft echt niet rustig stilzitten in je schoen.´
Binnen het sinterklaasthema kan auteur Reggie Naus zich weer volop uitleven in het beschrijven van de tegenstelling tussen de keurige buurt met zijn keurige bewoners die weten hoe je een sinterklaasfeest moet vieren en de flamboyante piratenfamilie. Opa raast als een dronken, slecht geklede imitatiesinterklaas al rovend door de buurt en roept voortdurend om rum. De keurige gezinnen die hij bezoekt blijven veelal beleefd, het is ten slotte Sinterklaas die binnenkomt, en dat leidt tot grappige situaties.
Als een rode draad loopt de zwartepietendiscussie door het boek. De hoofdpersonen zien de demonstranten en horen hun argumentaties. Billy begrijpt niet wat het probleem is, maar die scheldende landrotten doen zijn piratenhart goed. Later wordt duidelijk dat opa Donderbus verantwoordelijk is voor de zwarte gezichten en handen van de Pieten (en voor de witte kleur van het paard). Sinterklaas zegt dat hij inmiddels gewend is aan die zwarte gezichten, maar hij wil ´niet het verkeerde signaal geven´.Kapitein Donderbus relativeert het een en ander:´Eén keer met de verfroller over die gezichten en de Pieten hebben alle kleuren van de regenboog´.
Ook dit deel van de serie is geïllustreerd door Mark Janssen. Vooral zijn tekeningen van de piraten zijn leuk, met name die van opa Donderbus als nepsinterklaas.

De pakjespiraat is een grappig boek en een feest om voor te lezen. De manier waarop Reggie Naus de zwartepietendiscussie in het verhaal heeft verwerkt is een verademing, een rustpunt in het verhitte debat. De pakjespiraat is een van de leukste sinterklaasboeken van dit jaar.

De pakjespiraat
Reggie Naus (tekst) en Mark Janssen (illustraties)


Ploegsma, 2015     € 13,50 Andere boeken van Reggie Naus op kinderboekenpraatjes:
Zwaarden en zweefmolens