Lijst Home‎ > ‎

De Parel en de Draak

Geplaatst 17 sep. 2010 01:25 door susan *   [ 25 sep. 2010 06:48 bijgewerkt ]
De parel en de draak
is een boek dat aansluit bij een tentoonstelling in het Tropenmuseum te Amsterdam ´De Qi van China´ (t/m voorjaar 2012).
In het boek is veelzijdige informatie over China te vinden. Er wordt een algemene uitleg gegeven over het land, de taal en de oorsprong van het begrip´qi´ dat ontstaan zou zijn uit het spel van een draak met een parel. De algemene informatie wordt afgewisseld door persoonlijke verhalen van Chinezen. Boer Yang vertelt over zijn vondst van het terracotta leger, Bingo Li vertelt over de geschiedenis van zijn familie en er zijn persoonlijke verhalen over het werken in de paraplufabriek, over zaken doen in China en hoe een dagelijkse schooldag er uit ziet. Veelzijdige informatie dus die geschreven is in heldere taal.
De vormgeving van het boek is opvallend. Er zijn plaatjes opgenomen die je kan laten´bewegen´ en er zijn veel foto´s afgedrukt die meestal op een originele wijze over de pagina´s zijn gerangschikt. De verhalen en foto´s over dit fascinerende land staan op zichzelf, een waardeoordeel of interpretatie wordt niet gegeven.
Het is opmerkelijk dat de griffeljury dit relatief onbekende boek een zilveren griffel heeft toegekend. De tekst is goed geschreven, maar niet opvallend origineel of literair. Wellicht is de jury voor het totaalplaatje van het boek gevallen: een originele vormgeving en een goed geschreven tekst.

De parel en de Draak
Liesbeth Ruben en Banette van Ogtrop
 
KIT Publishers, 2009   € 12,50