Lijst Home‎ > ‎

De Penderwicks aan zee - Jeanne Birdsall

Geplaatst 20 jun. 2012 02:52 door susan *
In 2007 maakte de Nederlandse lezer kennis met de Amerikaanse familie Penderwick. De familie bestaat uit een nogal verstrooide vader en zijn vier dochters: Rosalind (13), Skye (12), Jane (10) en de Batty (5). De moeder van de kinderen is kort na de geboorte van Batty overleden aan kanker.
In het eerste boek gaat dit warme en hechte gezin op vakantie en ontmoet daar Jeffrey die voor altijd hun vriend wordt. In het tweede boek wordt vader Penderwick op vrijersvoeten gezet door de lievelingstante van de familie, tante Claire. Uiteindelijk blijkt het geluk om de hoek te liggen en hertrouwt vader Penderwick met een aardige vrouw.
In het derde Penderwickboek, De Penderwicks aan zee, wordt de familie voor de duur van twee weken uit elkaar gerukt: vader en zijn nieuwe vrouw gaan naar Engeland voor werk en huwelijksreis en Rosalind gaat met een vriendin op vakantie. De drie overgebleven zusjes vertrekken met hun vriend Jeffrey en tante Claire naar zee.
Voor Skye betekent dit dat zij nu de OBP is, de Oudste Beschikbare Penderwick en dat brengt veel verantwoordelijkheden mee die zwaar op Skye drukken. Het wordt haar niet makkelijk gemaakt: tante Claire krijgt een ongeluk, Jane onderzoekt de liefde en Batty krijgt een mondharmonica. En dan doet Skye ook nog een schokkende ontdekking die het leven van Jeffrey op zijn kop zet. Als de vakantie voorbij is hebben de zusjes Rosalind heel wat uit te leggen: waarom Batty een piano nodig heeft, waarom ze allemaal een nieuw kapsel hebben, hoe tante Claire aan een gekneusde enkel is gekomen en waarom Jeffrey zo straalt van vreugde. 

Jeanne Birdsall schept in haar Penderwickboeken een tijdloze sfeervolle wereld waar geen computers en mobiele telefoons lijken te bestaan. Er gebeurt veel in het leven van de Penderwicks,  waarover op lichte warme toon wordt verhaald. De Penderwicks zijn aan elkaar verknocht en het is tekenend dat de kleine Batty oprecht verbaasd is als haar nieuwe vriendin vertelt dat haar grote broer geen aandacht aan haar schenkt: ´Batty dacht dat het een regel was dat grote broers en zussen voor hun kleine broertjes en zusjes zorgden, net als tandenpoetsen een regel was´.
De taken binnen het gezin zijn duidelijk verdeeld: de oudste Penderwick draagt altijd de verantwoordelijkheid voor de jongere Penderwicks. Het is vanzelfsprekend dat de andere gezinsleden proberen het de oudste zo makkelijk mogelijk te maken. Skye neemt haar taak als OBP dan ook heel serieus en als lezer leef je met haar mee, niet in de laatste plaats omdat ze haar zorgen graag vergelijkt met de groten der aarde: ´zou Ceasar golfballen zijn gaan zoeken als het moreel van zijn soldaten op het punt stond te breken? ´
De karakters zijn goed uitgewerkt en niet clichématig, ze hebben wel allemaal een eigen kleur: de een is een dromer, de ander houdt meer van aanpakken. Zelfs de honden in het verhaal zijn honden met een persoonlijkheid.
Birdsall werkt momenteel aan het vierde deel dat zich vijf jaar later zal afspelen. Er zullen uiteindelijk vijf boeken in de serie verschijnen. 
 
De Penderwicks aan zee
Jeanne Birdsall
 
Van Gennep, 2012     € 17,90