Lijst Home‎ > ‎

De Pieten maken het bont - Pimm van Hest

Geplaatst 22 nov. 2014 05:04 door susan *   [ 22 nov. 2014 05:04 bijgewerkt ]

Op een warme zomerdag staat Piet Scrabadoelie het dek van de stoomboot te schrobben als zijn telefoon gaat. Het is Sinterklaas die hem laat weten een weekje op vakantie te gaan en hij vraagt Scrabadoelie de leiding over te nemen. Scrabadoelie wil dat eigenlijk niet, maar voor hij het weet is hij voor een week de baas over 328 Pieten. Sinterklaas heeft voor hem een briefje achtergelaten waarin hij waarschuwt voor de ideeën van de bakpieten, erop wijst dat de rijmpieten´nog weleens ondeugend zijn´ ,´de waspieten zijn liever lui dan moe´ en ´de inpakpieten zijn net kleine kinderen.´ Mocht het nu helemaal uit de hand lopen, dan kan Scrabadoelie terugvallen op het blauwe boek van Sinterklaas.
Natuurlijk gaat er van alles mis: de bakpieten willen vierkanten pepernoten bakken, de waspieten halen Scrabadoelie over tot een minivakantie, de rijmpieten rijmen niet naar wens en de inpakpieten hebben alle pakjes uitgepakt en zijn met de inhoud gaan spelen. Scrabadoelie roept de hulp in van de regenboogpieten die net op tijd alles weer op orde brengen.

Pimm van Hest laat in een interview op NiceTips4Kids.nl weten dat hij graag zou zien dat iedereen een leuk sinterklaasfeest heeft en diversiteit gerespecteerd wordt. Door aan de vertrouwde zwarte pieten bontgekleurde pieten toe te voegen hoopt hij daartoe bij te dragen. Scrabadoelie, een blauwe piet, beleeft zijn avontuur dan ook omgeven door gekleurde collega´s. Daarmee is één angel uit de zwartepietendiscussie gehaald, maar een andere blijft overeind: de wijze waarop de knecht (of moet ik zeggen werknemer) van Sinterklaas gepresenteerd wordt. De naamgeving van de pieten gaat cliché´s als Sjimmie en Moira niet uit de weg en het lijstje waarschuwingen zet de pieten weg als een stel onverantwoordelijke kinderen die liever lui dan moe zijn en vol domme ideeën zitten. Gelukkig zijn die klungelpieten niet zwart.
Van Hest gebruikt veel woorden om het verhaal te vertellen en gebruikt daarbij graag spreektaal. Dat is prettig voorlezen en soms ook grappig met uitspraken als:´wel alle pimpelpaarse pepernoten´ of ´ Tot zien...aasappel´´.
Scrabadoelie vindt het moeilijk om leiding te geven en neemt een paar minder slimme beslissingen gedreven door ijdelheid, angst, naïviteit en misplaatst vertrouwen. Van Hest vertelt in bovenstaand interview ook dat hij kinderen met dit verhaal wil laten zien hoe ze met verantwoordelijkheid om kunnen gaan en dat het belangrijk is naar jezelf te luisteren, dat je het niet iedereen naar de zin kan maken, dat fouten maken erbij hoort en dat er iedere dag nieuwe dingen te leren zijn. Ambitieuze lessen voor het beoogde jonge publiek.

Nynke Talsma heeft het boek geïllustreerd en volgestopt met bonte pieten. Het is een aantrekkelijk vrolijk prentenboek geworden waarin de illustraties de tekst ondersteunen en daarnaast tal van grappige details laat zien: een gordijnroe in de vorm van een staf, vissen die gevoerd worden met snoepgoed of een spin die zijn schoen heeft gezet. Ook Sinterklaas in zijn zomeroutfit is vermakelijk, vooral de frivole zonnebril. Getrouw aan de wetten van een geslaagd prentenboek kan er op iedere pagina gezocht worden naar een kat en een muis.

De Pieten maken het bont
Pimm van Hest (tekst) en Nynke Talsma (ill)


Clavis, 2014     € 14,95

Andere boelen van Pimm van Hest op kinderboekenpraatjes: