Lijst Home‎ > ‎

De prins op het witte paard - Dolf Verroen

Geplaatst 6 okt. 2011 02:21 door susan *
Ook dit jaar biedt de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, een prentenboek aan voor een schappelijke prijs. Schrijver Dolf Verroen en illustrator Thé Tjong-Khing komen na hun verhalen over prinsessen, zoals beschreven in De prinses en de paradijstuin, nu met een verhaal over een prins. En niet zomaar een prins, het is de prins op het witte paard.

De prins leidt een prinselijk leven maar moet zijn ´heerlijk leventje met veel vrienden en nog meer feesten´ onderbreken om op zoek te gaan naar zijn toekomstige koningin. Hij trekt er op uit, op zijn witte paard ´zoals een toekomstig koning behoort te doen´.
Maar het wil niet erg vlotten met de romances: de eerste prinses knapt af als ze de prins in zijn neus ziet pulken, de tweede prinses laat zich niet meer zien nadat ze een scheetje heeft gehoord én geroken en de derde prinses is niet onder de indruk van een heldhaftig verslag over een gevecht met een draak, ze vindt hem een dierenbeul en stuurt hem weg. De vierde prinses is veelbelovend, maar het klikt niet, ze snapt niet dat hij op een paard aan komt rijden ´je hebt vijf sportauto´s en zeven racewagens, waarom kom je dan op zo´n stom paard´.
Arme prins, hij huilt ´een rivier van tranen´, maar vindt natuurlijk wel het meisje van zijn dromen.

Thé Tjong-Khing heeft het verhaal prachtig geïllustreerd, we zien de feestprins tussen de slingers en de portretten van zijn voorvaders, we zien alle prinsessen vol verwachting kennis maken met de prins en we zien hen op de bladzijde ernaast de prins negeren, wegsturen en afwijzen. Op de laatste illustratie zien we natuurlijk een gelukkig stel op het witte paard.

De prins op het witte paard speelt lichtjes met het sprookjesgenre. Het breekt met de wetmatigheid dat het ongeluk de hoofdpersoon altijd drie keer treft, die arme prins wordt door vier vrouwen afgewezen. Maar het sprookje loopt, zo als het hoort, goed af: ´Niemand wist wie er gelukkiger was: de prins, de prinses of het witte paard´´.

De prins op het witte paard
Dolf Verroen (tekst) en Thé Tjong-Khing
 
CPNB, 2011     € 5,00