Lijst Home‎ > ‎

De raadsels van Sam - Edward van de Vendel

Geplaatst 27 aug. 2012 02:55 door susan *

In 2011 schreef Edward van de Vendel voor het eerst over Sam, de bijzondere sneeuwwitte berghond die op een dag op een Canadese boerderij kwam aanlopen en daar wilde blijven. Dit boek is alom geprezen om het mooie verhaal en de prachtige stijl waarin het is geschreven. Het kreeg in 2012 een Zilveren Griffel. Nu is er dan het vervolg: De raadsels van Sam.

Ik ben altijd wat huiverig bij een vervolg op een succesvol boek, bang voor een herhaling van zetten die niets toevoegen aan het eerder geschreven verhaal. Bij De raadsels van Sam is dit een onterechte angst. Aanvankelijk lijkt het verhaal voort te kabbelen waar het gestopt was. Sam is nog altijd de wonderhond die zijn eigen plan trekt. De hond die ´s nachts naar de trein jankt en in twee blaffen zes coyotes op vlucht jaagt. Maar langzaam sijpelt er iets anders in het verhaal:´Sam was nog steeds sterk en lief, maar als je goed oplette, zag je iets bleeks in zijn ogen. Nee, niet ín zijn ogen, maar eráchter.´
Op een dag is Sam weg. Aanvankelijk maakt de familie zich geen zorgen, de hond blijft wel vaker een paar dagen weg. Maar de ongerustheid neemt steeds meer toe en zoekacties worden op touw gezet. Sam wordt niet gevonden.

In het verhaal staat de negenjarige Kix centraal. Hij heeft een bijzondere band met Sam, hij kan hem zelfs horen praten in zijn hoofd. Als de volwassenen Kix voorbereiden het onvoorstelbare te aanvaren, blijft hij halsstarrig volhouden dat ze de hond zullen vinden. Het muntje valt als opa vertelt over honden die ´pups´worden, oftewel dement. Een spannende zoektocht op het terrein van de vorige eigenaar is het gevolg. Drie mannen in een wanhopige zoektocht door de ijzige kou. Een van die mannen is Cracker, de vorige eigenaar van Sam die de hond slecht behandeld heeft. Maar misschien was hij toch geen slechte baas, want Kix ziet dat ook Cracker van Sam houdt en hem goed kent. De gesprekken die Kix voert met zijn opa, met Cracker en met zichzelf zijn prachtig geschreven. De band tussen dier en mens en de angst om te verliezen wat je lief hebt ruizen op de achtergrond. Opa´s zorg ligt vooral bij Sam: ´Als je de waarheid wilt, dan is dat volgens mij de waarheid. En nu zet ik je weer op je stoel. We rijden verder en we zeggen niks meer. Jij denkt na, en als je tegen mijn dashboard wilt trappen vind ik het jammer, voor het dashboard bedoel ik, maar wat moet, dat moet.´

De raadsels van Sam is zo´n boek dat aan je blijft kleven; de ijzige kou en de liefdevolle warmte uit het verhaal laten je maar langzaam los. Een prachtig boek dat net als zijn voorganger een Griffel verdient.

De raadsels van Sam
Edward van de Vendel (tekst) en Philip Hopman (ill) 

Querido, 2012 €12,95