Lijst Home‎ > ‎

De regels van drie - Marjolijn Hof

Geplaatst 6 mrt. 2013 02:28 door susan *   [ 27 jun. 2014 06:44 bijgewerkt ]

Twan en zijn tweelingzus Linde zijn door hun moeder en grootmoeder meegenomen naar IJsland naar opi Kas. Opi Kas is hun overgrootvader,´een zwerver die toevallig ook viste´ en uiteindelijk in IJsland neergestreken is. Het gaat niet goed met opi en de familie is gekomen om hem mee te nemen naar Nederland. Opi Kas vindt dat ze hem met rust moeten laten en trekt zijn eigen plan. Hij vraagt zijn achterkleinkinderen daarbij te helpen. 


Twan is de verteller van het verhaal, een gevoelige jongen die de verschillende stemmingen goed aanvoelt: de zorg van de volwassen vrouwen voor hun vader/grootvader, maar ook de irritatie die de eigenwijze opi Kas oproept. Twan vindt het moeilijk dat opi zo duidelijk aangeeft dat hij ´bijna op is´, want wat betekent ´bijna op´? Betekent het dat opi ieder moment ´helemaal op´ kan zijn en kan dat gebeuren terwijl hij met opi de slaapkamer deelt?
Opi vraagt Twan en Linde hem te helpen zijn eigen plan uit te voeren. Hij wil niet mee naar Nederland, hij wil de bergen intrekken. Prachtig beschrijft Hof hoe Twan hiermee worstelt:´Tot nu toe had ik opi Kas niet echt geholpen. Ik had de rugzak beet, maar ik kon hem weer loslaten, ik had hem nog niet aan opi Kas gegeven´. 
De grote kracht van Marjolijn Hof is dat zij precies genoeg woorden gebruikt om de lezer te blijven boeien en daarbij veel ruimte laat de onderhuidse emoties zelf in te vullen. Ook heeft ze weinig woorden nodig om de lezer mee te nemen naar het mooie maar gure IJsland waar de storm sneeuwvlagen over de weg laat kolken, de kou knaagt aan handen en hoofd en bergen op de loer liggen. Marjolijn Hof kan veel vertellen in 100 pagina´s. Met haar boek De regels van drie is ze een sterke kandidaat voor een van de Griffels van dit jaar. 

Dit boek won de Woutertje Pieterse Prijs 2014
De Griffeljury 2014 gaf het boek een Vlag en Wimpel. Uit het juryrapport:´De regels van drie is een waanzinnig boek dat blijft zinderen in je hoofd nog lang nadat het is dichtgeslagen.´

De regels van drie
Marjolijn Hof 

Querido, 2013     € 13,95