Lijst Home‎ > ‎

De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal) - Randall Casaer

Geplaatst 7 jul. 2014 01:39 door susan *   [ 7 jul. 2014 01:40 bijgewerkt ]

Het schutblad van het prentenboek De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal) zal de kleine ridders en ridderessen aanspreken. Een keur aan interessant middeleeuws wapentuig ligt daar uitgestald: grote en kleine zwaarden, sabels, hakmessen, een katapult en zelfs een cactus.
Op de eerste pagina wordt de hoofdpersoon voorgesteld:´Dus er is een ridder´. Hij heeft een groot scherp zwaard, een lange flappermantel, kniebeschermers´met een puntige punt´, ridderlaarsjes en een schild dat zo groot is dat hij´er mee kan surfen, of skiën, al naargelang het zomer is of winter.´ Een helm draagt hij niet want daar heeft hij een hekel aan. De ridder heeft ook een krukje met drie poten, dat later in het verhaal nog een belangrijke rol zal spelen.
Het verhaal begint op de kamer van de ridder, een echte ridderkamer. De verteller geeft de lezer een rondleiding waarin de inhoud van de wapenkast wordt besproken, getoond wordt wat zich achter het gordijn bevindt en wat er onder het hemelbed bewaard wordt. De ridder heeft ook een´belangrijke kist met belangrijke dingen´. In de kist zitten spullen waarmee de ridder zijn paardje een plezier kan doen. Maar het paardje Parcifal is deze avond niet thuis omdat het buiten aan het galopperen is´zoals wij paardjes gaarne doen´.
Als het bedtijd is heeft de ridder helemaal geen zin om te gaan slapen, hij heeft zin om´nog ridderlijke dingen te doen´, bijvoorbeeld met zijn piratensabel ´hopsakee´ de nachtkaarsen doormidden te zwiepen of met de hellebaard de lakens ´in repels´ te scheuren. De ridder gaat helemaal los: er wordt ´gehakt, gehouwd, geschoten, aan repels gesneden, doorprikt, geknotst, gebroken en verscheurd´. Hij wordt er moe van, maar ´potverdorie´ alle dingen die een ridder nodig heeft om te kunnen slapen zijn kapot. Gelukkig is het krukje met de drie poten nog heel. De ridder gaat naar de slaapkamer van zijn ouders en klimt met behulp van het krukje bij zijn mams en paps in bed. Daar valt hij in een diepe slaap´terwijl wij paardjes galopperen, zoals wij gaarne doen´.

De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal) is gemaakt door de Belgische tekenaar/schrijver Randall Casaer; het is zijn eerste prentenboek waarvoor hij ook de tekst schreef.
De illustraties zijn in sobere bruin- en blauwtinten die passen bij het verhaal, het is immers nacht. De ridder heeft een opvallend klein hoofd en lijf, met lange ledematen. Dat komt goed van pas bij het vele hak- en houwwerk dat Casaer met zichtbaar plezier in al zijn aantrekkelijke hevigheid tekent. Het is jammer dat de vouw van de dubbele bladzijden de tekening soms verstoord en details dan minder goed zichtbaar zijn. Want de details zijn erg leuk, bijvoorbeeld de inrichting van de ridderkamer: de wapenkast is een kleerkast waar (volgens de tekst) naast wapens ook nog onderbroeken in blijken te zitten, er hangt een portret van de ridder met een speen in zijn mond, zijn staande klok is een kasteeltoren en in een hoekje staat zijn pispot klaar.
Het paardje Parcifal dat genoemd wordt in de titel speelt ogenschijnlijk een bijrol. Maar de oplettende lezer zal ontdekken dat hij de verteller is. 
Niet alleen de illustraties hebben grappige details, ook de tekst staat er vol mee; kleine onverwachte wendingen die de tekst levendig houden en het boek meer maken dan een beschrijving van een ridder die er eens lekker op los slaat. 

De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal)
Randall Casaer 

De Eenhoorn, 2014     € 17,50