Lijst Home‎ > ‎

De ridders van Rosande - Lydia Rood

Geplaatst 12 feb. 2014 02:34 door susan *   [ 12 feb. 2014 02:34 bijgewerkt ]

Lydia Rood schreef het afgelopen jaar drie historische boeken voor de jeugd. Voor Kathelijne van Kenau liet ze zich inspireren door een film en De jongen die door de muur verdween werd in samenwerking met het Haags Gemeente Museum gemaakt. Het derde boek, De ridders van Rosande, is niet in opdracht geschreven en dus mogen we aannemen dat Rood vrij was in haar keuzes omtrent inhoud en vorm. 
Rood linkt het verhaal aan Grimms sprookje De zes zwanen. In dit sprookje betovert een boze stiefmoeder zes broers in zwanen. Hun zusje kan de betovering verbreken door zes jaar te zwijgen en voor iedere broer een zijden hemdje te maken. Ook jonkvrouw Jorinde raakt haar zes oudere broers kwijt. Ze trekken de wereld in en niemand heeft sindsdien nog wat van hen vernomen. Als meisje krijgt zij geen kans om op onderzoek uit te gaan, haar vader vindt dat een belachelijk idee. Hij daagt Jorinde uit: als zij een jaar lang kan zwijgen terwijl ze als meid in een herberg werkt dan mag ze eropuit trekken om haar broers te gaan zoeken.

Het verhaal heeft een prettige sfeer die doet denken aan De brief voor de koning van Tonke Dragt. Maar dit is geen reisverhaal. Jorinde verblijft voornamelijk in de herberg en dat blijkt een goede plek om aan informatie te komen. Hoge heren spreken vrijuit in haar aanwezigheid, want een stomme meid zien ze niet staan. De historische context werkt Rood mooi uit in beschrijvingen van het wel en wee in de herberg, in de gesprekken die de hoge heren voeren en in het tonen van de vanzelfsprekende standsverschillen. Ook het woordgebruik is passend als Rood zo nu en dan ouderwetse woorden gebruikt zoals ´geriefbosjes´, ´jeremiëren´´bunders en bunders land´ of ´vroonhof´. Een terugkerend thema is dat meisjes nauwelijks gezien worden en zich moeten schikken in de rol die hen wordt toebedeeld. 
Het zwijgen van Jorinde en het feit dat ze voornamelijk in de herberg verblijft wringen hier en daar met de geloofwaardigheid. Net iets te vaak komt de juiste gast met de juiste informatie op de proppen. Als Jorinde dan ook nog uitvindt waar één van haar broers verblijft via een heksentrip die ze maakt na het drinken van een aftreksel van alruin vraagt Rood wel veel van de lezer. 
De ridders van Rosande is een boek voor doorzetters: bijna 400 pagina´s dik, veel personages en veel locaties. De lijst met personen en een kaart van het gebied zijn dan ook niet voor niks aan het boek toegevoegd.

De ridders van Rosande
Lydia Rood

 Leopold, 2013     € 16,95