Lijst Home‎ > ‎

De rode halsketting

Geplaatst 4 jan. 2011 02:46 door susan *   [ 18 jan. 2011 03:47 bijgewerkt ]
In 2008 verscheen De rode halsketting van Sally Gardner, het vervolg De zilveren bliksem wordt in januari verwacht. Evenals haar vorige boek, Ik Coriander, is het een historisch verhaal met een vleugje magie.

Het verhaal begint aan de vooravond van de Franse revolutie. Teté de dwerg, zijn pleegzoon Yann (14 jaar) en Topolain doen een theateract met onder andere bewegende poppen. Op een avond worden ze na de voorstelling uitgenodigd door graaf Kalliovski om naar een kasteel te komen en daar een optreden te verzorgen. Topolain reageert verrast als hij de graaf ziet en groet hem als een oude bekende. De graaf is hier niet blij mee en vermoordt Topolain. Ook Teté lijkt meer te weten over de graaf en weet zeker dat de graaf ook hem en Yann zal proberen te vermoorden. Zij vluchten het kasteel uit waar zij te gast zijn en Yann vlucht naar Engeland waar hij ontdekt een zigeunerkind te zijn met grote aanleg voor zigeunermagie. Hij heeft deze hard nodig als hij terugkeert naar Frankrijk als de revolutie daar uit breekt.

De ketting uit de titel verwijst naar de ketting die de graaf bij een lijk achterlaat als hij verantwoordelijk is voor hun dood. Het is echter geen ketting van bloedkoraal, zoals getekend op de Nederlandse uitgave, maar een ketting bestaande uit zeven rode granaten. Als je die ketting draagt, lijkt het net of je nek is doorgesneden. Dit is te zien op de Engelse uitgave van het boek.

Het boek is lekker spannend, echt een boek om aan te beginnen en in één ruk uit te lezen. Sommige scènes zijn heftig, zeker als de revolutie op zijn hoogtepunt komt. De historische feiten zijn goed uitgewerkt, maar het verhaal van Yann blijft de boventoon voeren.

Van Sally Gardner is bekend dat ze dyslexie heeft. Tot haar veertiende kon ze niet lezen of schrijven. In de aanprijzingen van haar boeken wordt soms verwezen naar haar dyslexie en wordt opgemerkt dat je in haar boek geen ‘ te moeilijke woorden’ zult vinden. Die opmerking is niet veel waard. Ten eerste is haar werk vanuit het Engels vertaald en ten tweede zegt zij zelf nergens dat ze bij het schrijven van haar boeken rekening houdt met dyslectische lezers. Ze schrijft wel over haar eigen ervaringen met dyslexie op haar website. Haar boeken zijn fijne leesboeken, maar niet speciaal geschikt voor dyslectische lezers.
 
Het tweede boek over Yann is door mij onder zijn Engelse titel besproken The silver blade.

De rode halsketting
Sally Gardner
 
Van Goor, 2008  €18,99