Lijst Home‎ > ‎

Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren - Hanneke de Jong

Geplaatst 17 okt. 2014 01:50 door susan *   [ 17 okt. 2014 01:53 bijgewerkt ]

Hanneke de Jong (1952), oud onderwijzeres, schreef meerdere kinder-en jeugdboeken waarvan De laatste brief (2001) de bekendste is.
Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren gaat over Marieke. Haar moeder wordt over dertien dagen veertig en Marieke biedt aan een surpriseparty voor haar te organiseren. Marieke is dol op feestjes en kan goed koken en bakken, maar iets organiseren is niet haar sterkste kant. Soms lijkt het wel of ze uit twee mensen bestaat. Zelf beschrijft ze dat zo:´De ene gilt meteen: Wat een geweldig idee, dat gaan we doen. Die bedenkt een compleet feest of iets dergelijks en kan dat in recordtempo regelen. In haar hoofd, wel te verstaan. De andere zegt: Ben je betoeterd? Dat kun jij helemaal niet. En het lukt je ook niet. Die bedenkt honderd en één nare dingen waardoor het de vrolijkerd in geen honderd jaar zal lukken. Niet dat dat erg is, want die heeft alweer duizend nieuwe ideeën bedacht.´
Marieke heeft altijd een hoofd vol gedachten, ideeën bruisen makkelijk op en een initiatief is snel genomen. Veel mensen houden daarom van haar omdat ze altijd weer verrast en een leuke sociale meid is, maar anderen vinden haar onrust en impulsiviteit moeilijk om mee om te gaan. Haar vriendje Remco maakt het zelfs uit omdat hij liever´een normaal meisje´ wil. Marieke schrikt hiervan, misschien heeft hij wel gelijk, misschien heeft ze ADHD, net als haar broer en is ze inderdaad ´niet normaal´.

Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren gaat over kinderen met ADHD. De Jong, die zelf ook ADHD heeft, laat zien welke invloed dat heeft op het dagelijks leven van Marieke, haar broer Peter en hun omgeving. Peter gaat met zijn ouders naar een psychiater, al vindt hij dat eigenlijk onzin: mensen moeten gewoon niet zo zeuren. Toch is het duidelijk dat het gedrag van Peter, ook in het gezin, veel spanning oproept. Het is leuk dat De Jong laat zien dat daarnaast ook plezier met elkaar wordt gemaakt.
Voor de lezer is het wel duidelijk dat Marieke ook ADHD heeft, al uit zich dat bij haar niet in storend druk gedrag. Oplossingen geeft het boek niet, de boodschap van het verhaal lijkt te zijn dat ADHD soms lastig is, maar je ook tot een uniek mens maakt.
Het verhaal gaat niet alleen over ADHD, ook andere typische puberproblemen, zoals vriendschap, een mislukte vrijpartij, ruzie met je ouders en confrontaties met leerkrachten komen aan de orde.
Hanneke de Jong schrijft alle gebeurtenissen vlot aan elkaar, het boek leest lekker weg. De onstuimige Marieke is een sympathieke hoofdpersoon; soms is ze onzeker en soms staat ze stevig in haar schoenen. Fijn puberboek dus.

Dertien dagen om een spetterend feest te beginnen
Hanneke de Jong 

Xanten, 2014     € 13,95