Lijst Home‎ > ‎

De schat van Inktvis Eiland

Geplaatst 11 feb. 2011 06:21 door susan *

De schat van Inktvis Eiland is het kinderboekendebuut van Reggie Naus. Eerder schreef hij geschiedkundige boeken voor volwassenen, maar op zijn website geeft hij aan dat hij met het schrijven van dit boek zijn weg gevonden heeft. Inmiddels kent de Rowan de piraat-serie drie delen. De uitgeverij brengt nu het eerste deel uit in een goedkope paperbackeditie.

Hoofdpersoon Rowan wordt in recensies en op de achterflap een kruising genoemd van Pippi Langkous en de kleine kapitein. Ik kan het daar niet mee eens zijn. Pippi en de kleine kapitein zijn altijd meester over hun situatie maar Rowan is een meisje van vlees en bloed, zonder speciale gaven, maar wel pittig, met een sterke wil en een flinke dosis eigenwijsheid.

Rowan is dus de hoofdpersoon, zo’n jaar of tien oud. Zij woont in een Engels kustplaatsje waar haar ouders een herberg hebben. Op een dag speelt Rowan in de duinen als de herberg van haar ouders in brand wordt gestoken en haar ouders worden doodgeschoten. Ze nu een wees en krijgt van de notaris haar erfenis: een schatkaart en een brief. In de brief schrijft haar vader dat ze op zoek moet gaan naar zijn broer, de piraat Groenbaard.
Rowan gaat als verstekeling mee op een schip waar scheepsjongen Peter haar helpt en met haar bevriendt raakt. Na de nodige avonturen vindt ze haar oom en dan moet de schat natuurlijk nog gevonden worden.

De schat van Inktvis Eiland is een echt piratenboek, met avonturen op het schip, schatzoeken, drank en gevechten. Soms is het niet misselijk wat de auteur in zijn tekst vertelt. Bijvoorbeeld het heftige begin van het boek waar Rowan haar ouders verliest.
De auteur weeft in zijn verhaal ook wat piratengeschiedenis, dat doet hij genuanceerd: hij legt historische achtergronden uit en laat daarbij geen nare details weg. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de slavenhandel.

Het is een vlot geschreven boek, leuk om voor te lezen. Er zit zeker humor in het verhaal en het is spannend. Het boek is aardig dik, ruim 250 bladzijden, maar rijkelijk geïllustreerd met zwart/wit tekeningen van Mark Jansen. De kaft is aantrekkelijk, het geeft de sfeer van het boek goed weer.

De schat van Inktvis Eiland
Reggie Naus (tekst) en Mark Jansen (ill)

Ploegsma, 2011 € 4,95 (paperback)