Lijst Home‎ > ‎

De slipper van Maria Bonita - Liesbet Ruben & Babette van Ogtrop

Geplaatst 18 aug. 2013 03:28 door susan *   [ 18 aug. 2013 03:28 bijgewerkt ]

De slipper van Maria Bonita
is een informatief foto-verhalenboek voor kinderen vanaf zes jaar. Het boek is gemaakt bij de´doe-tentoonstelling´ MixMax Brasil die nog tot het voorjaar 2015 te zien is in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Met deze tentoonstelling wil het Tropenmuseum de kracht van de Braziliaanse mixcultuur laten ervaren en laten zien dat traditioneel erfgoed, hedendaagse straatkunst en afvalmateriaal ´een spannende symbiose´ aangaan. 

Het boek heeft een verrassende en mooie vormgeving. Het verrast omdat het eigenlijk twee boeken lijken met twee verschillende verhalen en twee verschillende voorkanten, die wel dezelfde titel hebben. Het maakt niet uit aan welke kant je het verhaal begint te lezen, halverwege het boek wordt duidelijk dat beide verhalen samen komen. De hoofdpersonen in de verhalen zijn Maria Bonita en Nino Break. Maria speelt de grote trom in een maracatogroep. Zij spelen traditionele muziek. Maria wil een paar dagen de stad uit om op zoek te gaan naar de roots van de maracato. In het binnenland bezoekt ze diverse plaatsen en kunstenaars. Nino is breakdancer en woont in de stad Recife. Hij neemt de lezer mee naar diverse kunstenaars in de stad. 

In de korte teksten bij de foto´s komt veel aan de orde. De sfeer van het platteland of de stad wordt knap neergezet in deze combinatie, vooral aan het begin van beide verhalen waar een enkele zin aan een prachtige foto wordt verbonden. Na deze sfeerimpressie begint het verhaal van Maria of van Nino. De tekst beschrijft wat de vertellers doen, zien en denken en soms wordt iets toegelicht door een inzet in de tekst. De tekst bevat veel informatie maar komt hier en daar wel schools over, bijvoorbeeld als rietkapper Marcos gaat zitten en ´plechtig´ begint te vertellen: ´Wij zijn de lansdragers in de maracatu. Wij zijn de beschermers van de oude tijd. De tijd waarin indianen en zwarten als slaven werkten op de rietvelden´. Een inzet in de tekst legt nog even uit wat slaven zijn. Of als Nino gaat vertellen over voetballen:´verderop zijn jongens aan het voetvallen. Misschien kan hij een balletje meetrappen. Nino is gek op voetbal. ´Ik ben voor de club Santa Cruz. In mijn buurt is iedereen voor Santa Cruze. De andere twee voetbalclubs van Recife zijn...´ 

De schrijfsters van het boek, beide al jarenlang verbonden aan het Tropenmuseum hebben bij hun tentoonstelling een origineel, aantrekkelijk en informatief boek gemaakt. Ze kregen er een Zilveren Griffel voor.

De slipper van Maria Bonita
Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop
 

KIT Publishers, 2012     € 14,95