Lijst Home‎ > ‎

De Smoezels vieren een verjaardag - Erhard Dietl

Geplaatst 6 apr. 2012 02:27 door susan *
De Smoezels, Olchis heten ze oorspronkelijk, zijn in Duitsland razend populair. Wat een Smoezel precies is kan de lezer zien zodra het boek wordt opengeslagen: ze zijn niet al te fris, ze wassen zich nooit, eten het liefst smoezelsoep met visgraten of schoenzoolschnitzel met schetentaart en ze worden vrolijk van alles wat stinkt. 

De Smoezels vieren een verjaardag begint op een doorsnee Smoezeldag: Papa Smoezel knutselt aan een modderwerper, Mama Smoezel voert de baby een paar lekkere rotte visgraten, Opa leert zijn kikkers koorddansen en oma naait een vloerkleed van vuilniszakken. De Smoezeltweeling wil een rondje gaan vliegen op hun huisdraak Vuurkontje maar ´slijmerige slijk en tenenkaas´ Vuurkontje voelt zich niet lekker. De Smoezels verzinnen van alles op hem beter te maken, maar niets lijkt te helpen tot iemand op het idee komt om Vuurkontjes verjaardag te gaan vieren.
Er worden lekkere hapjes klaargezet, een mooi cadeau gemaakt en uitnodigingen aan de draken uit de buurt verstuurd. Het wordt een gezellig verjaardagsfeest met stinksoep, smeertaart en stoere spelletjes. Als het partijtje over is voelt Vuurkontje zich weer helemaal goed en zijn dag kan helemaal niet meer stuk als het Chinese drakenmeisje Barbie- Pangang mag blijven logeren. 

Erhard Dietl weet wat kinderen leuk vinden: vuil en viezigheid. Smoezels die allerlei heel vieze dingen normaal vinden is een vorm van humor die bij kinderen al snel aanslaat. Dietl werkt dit gegeven origineel en consequent uit. Het is toch logisch dat Smoezels een slinger maken van stinksokken en bonbons cadeau geven van gestampte wormen en slakkenkruid?
De illustraties laten het allemaal zien en wat zijn die illustraties leuk. De Smoezels zijn groen, ze hebben drie hoorntjes op hun hoofd, een grote knobelneus en puntige sterke tanden. Toch zien Smoezels er lief uit en Dietl weet ze goede gezichtuitdrukkingen mee te geven. Ook de draken zijn een bezienswaardigheid, vooral Blauwe Benno met zijn blitse roze kapsel en zijn modieuze bril.
Je raakt niet uitgekeken op de tekeningen die vol grappige details zitten: kikkers, muizen en verschillend insecten omringen de Smoezels en ook zij beleven hun avonturen. 

De Smoezels vieren een verjaardag is een heerlijk krankzinnig prentenboek voor kleuters (en hun voorlezers) die wel van wat viezigheid houden. 

De Smoezels vieren een verjaardag
Erhard Dietl
 
De Vier Windstreken, 2012     € 13,95