Lijst Home‎ > ‎

De sneeuwbal - Giuliano Ferri

Geplaatst 17 jan. 2016 04:17 door susan *   [ 17 jan. 2016 04:17 bijgewerkt ]

De Italiaan Giuliano Ferri is een meester in het maken van mooie veelzijdige peuterboekjes. Eerder besprak ik het speelse Gefelicitaart! en zijn boekje Kiekeboe! dingt mee naar de titel Boekstart Babyboekje 2016. Ook De sneeuwbal is in al zijn eenvoud weer een topper.
We zien een muisje met een sneeuwbal in een verstild winters landschap. Het muisje loopt met de bal tegen een berg op en de bal wordt groter, bijna net zo groot als het muisje zelf. Het muisje komt op de berg een kat in wandeluitrusting tegen. De kat wil wel meehelpen de sneeuwbal nog groter te maken en samen duwen ze de bal verder de berg op. Dan komen ze een deftig gekleed varken tegen die ook mee gaat helpen. Als ze eindelijk, zichtbaar vermoeid, met een enorme sneeuwbal de top bereiken gaat het mis. De sneeuwbal rolt met grote vaart de andere kant van de berg af en neemt daarbij het muisje, de kat en het varken mee in zijn razende val van de berg. Ook een konijntje dat bovenop de berg een worteltje zat te eten wordt meegesleurd. Beneden spat de bal uit elkaar. De dieren liggen beduusd in de sneeuw en zijn van alles kwijt. De een is zijn sjaal verloren, de ander zijn hoed, wortel of tas. Laten dit nu net de voorwerpen zijn waarmee je een prachtige sneeuwpop kunt maken.

Alles in dit peuterboekje klopt. De kleuren geven de verstilde sneeuwwereld prachtig weer en de luchten die Ferri tekent zijn prachtig. De sneeuwbal is een rond gaatje in het boek, waarbij opvalt dat het net niet helemaal rond is en daardoor nog meer op een echte sneeuwbal lijkt. Als het muisje ermee door de sneeuw gaat rollen wordt de bal groter en groter, evenals het gat. Het verhaal verplaatst zich naar de rechterpagina, terwijl links de magie van gat op gat ontstaat.
Ferri weet ook de gezichtsuitdrukking goed weer te geven, vooral als de dieren de top van de berg hebben bereikt. De inspanning is van hun gezichten af te lezen, net als de lichte ongerustheid van het konijn dat daar een worteltje zit te eten. Het drama van de naar beneden rollende bal is spannend en eindigt in een explosie van wit. Alles loopt natuurlijk wel goed af.
De tekst is eenvoudig en doeltreffend. Als de dieren de macht over de bal verliezen staat er ´O nee!´ en als het vervolgens helemaal mis gaat staat er ´Help!´
Dit boekje geeft volop mogelijkheden om te bekijken, aan te voelen en over te praten. Giuliano Ferri heeft weer een geweldig boek voor de allerkleinsten gemaakt.

De sneeuwbal
Giuliano Ferri 

De Vier Windstreken, 2015     € 9,95