Lijst Home‎ > ‎

De spin die veel scheetjes laat - Filemon Wesselink

Geplaatst 13 mei 2016 04:59 door susan *   [ 16 mei 2016 10:19 bijgewerkt ]

Filemon Wesselink mocht als bekende Nederlander zijn opwachting maken bij RTL Late Night om zijn pas uitgekomen kinderboek te promoten. Hij leek oprecht verbaasd toen bij de inleiding bleek dat hij aansluit in een lange rij min of meer bekende Nederlanders die een kinderboek schrijven. Hij legt aan presentator Umberto Tan uit dat de wens een boek te maken niets met zijn BN´erschap te maken heeft, blind (?) voor het feit dat zijn bekendheid waarschijnlijk de belangrijkste reden is dat hij een uitgever wist te vinden. Bekende Nederlanders mogen immers komen vertellen over hun boek in populaire televisieprogramma’s, wat over het algemeen leidt tot een goede verkoop. Ervaren kinderboekenschrijvers kunnen van een dergelijke promotie alleen maar dromen, zelfs als ze belangrijke kinderboekenprijzen winnen is er nauwelijks aandacht voor hun werk.
Filemon Wesselink wil met zijn boek bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit in het kinderboekengenre. Als vader ergert hij zich aan gemakkelijk gemaakte boekjes die braaf en voorspelbaar zijn. Hij wil kinderen graag rare boeken geven want hij is ervan overtuigt dat kinderen die vaak ´rare´ verhalen horen later leukere volwassen zullen zijn. Dat is een sympathieke mening, maar zijn ambitie als redder van het kinderboek is toch echt te hoog gegrepen.

De spin die veel scheetjes laat gaat over een spin die eenzaam is omdat hij de hele dag vieze scheetjes laat. Op een dag zet een andere spin een knijper op zijn neus en onderzoekt het probleem. De spin die veel scheetjes laat blijkt een groot liefhebber van chili con carne. De spin met de wasknijper legt uit dat daar het probleem zit en zet de scheetjesspin op een scheetvrij dieet. Ze nemen samen een weekmenu door en voortaan wordt er alleen nog op zaterdag chili con carne gegeten. Dan maakt de scheetjesspin een grote pan vol en kan iedereen mee komen eten: ” ´En dan kan je op zondag zoveel scheetjes laten als je wilt. En het is niet erg dat je heel erg stinkt, want dat doen alle spinnetjes in het grote bos.´ pff pff pff.
En zo wilden de andere spinnen weer iedere dag spelen met de scheetjesspin.”

Scheetjes, spinnen en eten zijn leuke thema´s voor peuters en kleuters, maar Filemon Wesselink werkt het mager uit. De tekst is pover geschreven en dat begint al bij de titel die veel te lang is en niet lekker bekt. Waarom heet het boek niet gewoon ´De scheetjesspin`. Het is jammer dat de voorlezer weinig gelegenheid krijgt om zich uit te leven. Een boek over scheten zou zich uitstekend lenen voor een scala aan prachtige geluiden en uitbundige uitroepen om de stank te beschrijven. Hier laat Filemon Wesselink veel voorleesplezier liggen. Verder zit de tekst vol herhalingen en uitleg waar het dat niet nodig is:´Hij was heel eenzaam, want niemand wilde met hem spelen. Dat kwam omdat hij de hele dag hele vieze scheetjes liet. Pfff, Pfff. De andere spinnen vonden de scheetjes zo erg stinken dat ze niet met hem wilden spelen.´
Filemon Wesselink verrast niet, maar zijn zus Clarinde wel. Evenals haar broer is zij afgestudeerd aan de kunstacademie en Filemon stond erop dat zij zijn boek zou illustreren ´want hij kende verder geen andere illustratoren´. Clarinde Wesselink tekent originele spinnen die uit draadjes lijken te bestaan. Ze laat onder andere een goed ingericht spinnenweb zien met daarin een voorraadkamer, een slaapkamer met ingeweven sterren en in de keuken staat een pan te pruttelen op het fornuis. De was hangt buiten aan de lijn. Ook de verschillende maaltijden die de spin met de wasknijper voorschrijft zijn origineel weergegeven: ze zijn getekend tegen een geruite achtergrond en we zien niet alleen het eten, maar ook spinnetjes die met het eten in de weer zijn. Ze zijn bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag aan het maken en bij een spaghettimaaltijd leeft een spin zich uit met de vele mogelijkheden die slierten spaghetti bieden. Als de zaterdag in zicht komt gooien vier spinnen een draad naar de hoek van het boek en trekken ze gezamenlijk al een stukje van de pagina open. Prompt komen er alvast wat scheetwolkjes aangezeild. Clarinde Wesselink combineert grafisch elementen met gedetailleerde tekeningen en haar kleurgebruik is mooi. Het is alleen storend dat haar spinnen maar zes poten hebben en daarmee berooft ze de dieren van een van hun meest kenmerkende eigenschappen.

Filemon Wesselink schreef een matig kinderboek, maar zijn zus Clarinde Wesselink is een ontdekking. Van haar originele werk willen we wel meer zien.

De spin die veel scheetjes laat
Filemon Wesselink (tekst) en Clarinde Wesselink (illustraties) 

Moon, 2016     € 14,99