Lijst Home‎ > ‎

De Spinsels - A.F.Harrold

Geplaatst 9 sep. 2015 03:29 door susan *   [ 9 sep. 2015 03:29 bijgewerkt ]

Op een avond opent Amanda Sprokkel de deur van haar kleerkast en hangt haar jas aan een jongen. Het is Rudger en ze heeft hem zelf verzonnen. Hij is een spinsel. Amanda is de enige die hem kan zien en horen.
Samen hebben ze veel lol. De ene dag zijn ze in een ruimteschip, de andere dag zweven ze in een luchtballon of ze rusten even uit in een iglo. Veel mensen vinden het raar dat Amanda een onzichtbaar vriendje heeft, maar Amanda´s moeder kan het niet schelen; zij schijnt vroeger zelf een denkbeeldige hond te hebben gehad.
Op een dag verschijnt er een vreemde man aan de deur. Ondanks dat hij volwassen is heeft hij een spinsel naast zich, dat kan Amanda zien. En de man, die zich voorstelt als meneer Vink, kan Rudger ook zien. Hij probeert met een smoesje binnen te komen, maar Amanda´s moeder poeiert hem af.
De vreemde man geeft het echter niet op. Hij wil Rudger hebben om op te eten. Bij een confrontatie op een parkeerplaats loopt het uit de hand en Amanda komt onder een auto. Zij wordt afgevoerd in een ambulance en Rudger staat er alleen voor.

De Britse A.F.Harrold heeft een origineel verhaal geschreven. Het grootste gedeelte ervan beleeft de lezer vanuit het perspectief van Rudger. Na Amanda´s ongeluk volgt de lezer zijn avontuur. Als verlaten spinsel zal hij langzaam vervagen. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Een kat merkt hem op en brengt hem naar het ´Bureau´, een bibliotheek waar verlaten spinsels elkaar ontmoeten. Zij worden ingezet om kinderen te helpen die niet genoeg fantasie hebben om zelf een spinsel te creëren. Maar Rudger heeft andere plannen, hij wil weten waar Amanda is.
Harrold, die naast kinderboeken onder andere poëzie schrijft, schrijft beeldend. Als Rudger bijvoorbeeld na een lange tijd weer in de nabijheid van Amanda komt is het alsof hij een tekenfilm binnenloopt na een dag te hebben geleefd in een ondertitelde Franse zwart-witfilm.
De karakters van Amanda en Rudger zijn heel verschillend en dat werkt goed voor het verhaal. Amanda is eigenwijs en wat egocentrisch, Rudger is bescheiden en loyaal, maar wordt wel boos als ze hem niet ziet staan.
Spannend is het verhaal ook, zeker als meneer Vink opduikt. Hij is een geduchte vijand en dat wordt heel duidelijk als beschreven wordt hoe hij een spinsel te pakken krijgt en deze naar binnen werkt. Ook laat de auteur lang in het midden of Amanda het ongeluk zal overleven. Naast de spannende scènes kan de lezer genieten van Harrolds grote fantasie. De beschrijving van de dagelijkse gang van zaken op het Bureau, evenals het avontuur van Rudger die plotseling in een tuttig meisje verandert zijn heel vermakelijk.
Het boek is geïllustreerd door Emily Gravett, in Nederland vooral bekend als illustratrice van prentenboeken. Haar zwart-wittekeningen, met hier en daar een beetje kleur, dragen bij tot de sfeer van het boek. Soms zijn ze luchtig, speels en warm, maar ze kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als het enge spinselmeisje van meneer Vink Amanda recht aankijkt op haar verstopplek.

De Spinsels is een beeldend geschreven, spannend en ontroerend verhaal waarin het draait om de kracht van de verbeelding, vriendschap, liefde en afscheid nemen.

De Spinsels
A.F.Harrold (tekst, vertaald door Tine Poesen) en Emily Gravett (illustraties)

Clavis, 2015     € 16,95