Lijst Home‎ > ‎

De Sprookjes-sprokkelaar - Paul van Loon & Laurentien van Oranje

Geplaatst 31 okt. 2014 03:32 door susan *   [ 25 feb. 2015 02:18 bijgewerkt ]

De Sprookjes-sprokkelaar
vertelt het verhaal van Sterre en Stijn. Sterre woont bij haar opa en voelt zich eenzaam. Opa wijst haar de weg naar een verlaten kasteel. Achter een van de deuren in het kasteel zal ze een bibliotheek vinden, als het haar tenminste lukt de goede deur te vinden. Na drie keer (het is tenslotte een sprookje) lukt het Sterre de goede deur te openen. Drie dagen leest ze zich suf en trekt er dan op uit om in het dorp verhalen te gaan vertellen.
Dan komt Stijn in het verhaal, hij is jaloers op de aandacht die Sterre krijgt. Samen met zijn moeder, een heks, besluit hij Sterre het zwijgen op te leggen.

Het verhaal leunt zwaar op het sprookjesgenre en dat is logisch omdat het boek in samenwerking met het grootste sprookjespark van Nederland wordt uitgegeven. De symboliek van dit sprookje is echter oppervlakkig. Weliswaar wordt het magische sprookjesgetal drie veelvuldig in de tekst vervlochten, maar meestal zonder betekenis: er vliegen bijvoorbeeld drie vogels met Sterre mee, maar die vogels hebben verder geen functie in het verhaal. 
De humor die we van Paul van Loon gewend zijn ontbreekt in het boek. Het lijkt erop dat de levendige soepele pen van Van Loon zich heeft laten afremmen door zijn co-auteur. De karakters zijn plat, zelfs voor een sprookjesfiguur. Dat de moeder van Stijn een heks is wordt bij de eerste beschrijving direct duidelijk:´een vrouw met lang, zwart haar, een licht gebogen neus en een lange jurk die tot op de grond hing.´ Een clichéheks dus en jammer genoeg niet een van Paul van Loons eerdere veel originelere heksen.
In het sprookjesgenre wordt normaal gesproken één karaktereigenschap van een personage uitvergroot en de slechteriken worden ferm gestraft. In dit verhaal krijgen de personages een achtergrond die hun handelen verklaart en ze komen (nogal snel) tot inkeer.  De boodschap van het verhaal ligt er (te) dik op. Binnen de eerste drie bladzijden is de moraal van het verhaal al diverse keren expliciet genoemd:´Al lijkt iets nog zo normaal, alles heeft een verhaal´, ´Verhalen zijn belangrijk. Alles en iedereen heeft er een.´ , ´[De bibliotheek ] is een plek waar je vrienden maakt. Zichtbare en onzichtbare vrienden met ieder een verhaal.´  De boodschap dat ieder zijn verhaal heeft en hoe belangrijk het is die verhalen te delen wordt hierna nog menigmaal benadrukt alvorens de lezer eindelijk het ´en ze lazen nog lang en gelukkig...´ heeft bereikt. 
Wie de illustraties heeft gemaakt weten we niet, ze worden toegeschreven aan ´Efteling`. Ze zijn mooi van kleur en sfeervol . 

De Sprookjes-sprokkelaar
Paul van Loon en Laurentien van Oranje


Leopold, 2014     € 12,99


Andere boeken van Paul van Loon op kinderboekenpraatjes:
Weerwolvenfeest
Foeksia klaar voor de start!