Lijst Home‎ > ‎

De sprookjesverteller - Antonia Michaelis

Geplaatst 15 mrt. 2017 07:22 door susan *   [ 15 mrt. 2017 07:26 bijgewerkt ]

‘Anna sloot even haar ogen en viel uit de echte wereld. Ze viel in het begin van een sprookje. Want Abel, die hier in de mensa zat, slechts twintig centimeter bij Anna vandaan, tussen oranje plastic dienbladen en kakelende semestergesprekken, voor een klein meisje met dunne blonde vlechtjes...deze Abel was een sprookjesverteller.’  

Achttienjarige Anna, leerling van de eindexamenklas, kent klasgenoot Abel nauwelijks. Ze komen uit verschillende werelden. De naïeve Anna leeft in een veilige zeepbel en Abel staat bekend als de Poolse ‘straatventer’, de jongen waar je moet zijn voor goedkope drugs. Anna wordt nieuwsgierig naar Abel als hij een popje claimt dat ze vindt op school. Hij vertelt dat het popje van zijn zesjarige zusje Mischa is. Anna besluit Abel op haar fiets te volgen en komt terecht in de mensa. Daar luistert ze stiekem mee naar het sprookje dat Abel aan zijn zusje vertelt. Mischa ziet dat Anna meeluistert en betrekt haar in het gesprek. Anna weet dan nog niet dat het sprookje ook haar sprookje zal worden, ze raakt namelijk betrokken bij hun leven. Abel zorgt voor zijn zusje sinds hun moeder verdween. Hij probeert uit handen van de jeugdzorg te blijven.
In het sprookje vertelt hij Mischa over de gevaren die een kleine klippenkoningin met een diamanten hart bedreigen. Zijn zusje herkent zichzelf al snel in de klippenkoningin en haar avonturen. Maar hoort ze ook de duisternis achter de woorden, de oeroude duisternis van alle sprookjes.

De Sprookjesverteller van de Duitse schrijfster Antonia Michaelis heeft verschillende verhaallijnen. Er is het verhaal van Anna en Abel, die (natuurlijk) verliefd worden. De relatie verloopt moeizaam omdat ze uit totaal andere werelden komen. Anna probeert Abel zo veel mogelijk te helpen en zo wordt ook zij een personage in het sprookje waarvan Abel steeds een stukje verteld. Of het sprookje een gelukkig einde zal hebben weet hij nog niet. Het verhaal is ook een whodunit. In Abels omgeving worden mensen vermoord, de vraag is of hij de moordenaar is. 
Michaelis weeft deze verhaallijnen kundig door elkaar, waarbij het sprookje de rode draad vormt. Abel vertelt daarin meer dan Anna (en de lezer) in eerste instantie denken. Zoals dat hoort in een sprookje verpakt Abel zijn informatie in beelden, waarvan sommige makkelijk te lezen zijn en andere pas later begrepen worden.
De spanning rond de vraag wie de moordenaar is voert de schrijfster op door een aantal keer een onbekende verteller aan het woord te laten die iets te verbergen heeft. Wie er spreekt en of het de moordenaar is blijft lang onduidelijk. Michaelis schrijft mooi en het is knap hoe ze verschillende stemmingen weet op te roepen.

De sprookjesverteller is een mooi en goed geschreven verhaal over liefde, (seksueel) geweld en vergeving. Een verhaal dat aan je blijft plakken en waar je nog een tijdje mee bezig kunt zijn, bijvoorbeeld met het doorgronden van de beeldtaal van het sprookje of de keuzes die de hoofdpersonen maken.

De sprookjesverteller
Antonia Michaelis (vertaald door Merel de Vink) 

Lemniscaat, 2017     € 19,95