Lijst Home‎ > ‎

De stad van de dromende boeken

Geplaatst 10 jan. 2011 03:08 door susan *   [ 23 jul. 2015 02:14 bijgewerkt ]
Het boek De stad van de dromende boeken van Walter Moers verleidde mij een aantal jaren geleden tot een spontane aankoop. Op de kaft staan allemaal getekende boeken met een vreemd wezen ertussen dat leest. De flaptekst belooft een ontvoering naar het betoverde rijk van de literatuur, ‘waar lezen een avontuur is, waar boeken hun lezers niet alleen op een spannende manier vermaken en aan het lachen brengen, maar ook tot waanzin drijven of zelfs ombrengen’. Een fantasieverhaal dus waarin lezen en boeken centraal staan.

Het verhaal gaat over de belevenissen van Roelant Sagehouwer, een dinosaurus afkomstig van de Lintwormburcht. Alle jonge bewoners van de Lintwormburcht krijgen als ze de leesrijpe leeftijd hebben bereikt een ´dichtpeet´ toegewezen die verantwoordelijk is voor de letterkundige opvoeding van zijn pupil. Want de bewoners van de Lintwormburcht worden dichter.
Als de dichtpeet van Roelant overlijdt laat hij hem zijn bibliotheek na en een bijzonder manuscript. Het is van een onbekende schrijver en het meest perfecte verhaal wat de dichtpeet ooit heeft gelezen. Als Roelant dit manuscript leest is hij zo onder de indruk dat hij nog maar een doel heeft: de schrijver van dit werk vinden.
Daartoe trekt hij naar Boekheem, de boekenstad. Graag zou ik ook naar Boekheem gaan, een stad gevuld met antiquariaten, elke dag optredens van bekende dichters, een stad waarin alles in draait om boeken.
Roelant vindt iemand die het manuscript nader voor hem wil onderzoeken, maar deze persoon verraadt hem. Hij vergiftigt hem (met een boek natuurlijk) en laat hem achter in het labyrint onder de stad. Dit labyrint is gevuld met boeken, want al eeuwen lang is dit de bergplaats van de dromende boeken, boeken die ‘ hun eigenlijke bestaan achter zich hebben liggen, het verval voor zich (…)Alleen wanneer een boek door een zoekende hand werd opgepakt en opengeslagen, wanneer het werd gekocht en meegenomen, kon het opnieuw tot leven komen. En daar droomden al deze boeken van’.
Het labyrint is een gevaarlijk oord. Het wordt bevolkt door verschillende kwaadaardige beesten, waaronder de spinxxxe (ieder x staat voor vier poten), reuzen en harpyren. Ook lopen er boekenjagers rond, ruwe lieden, tot de tanden toe gewapend, die het labyrint ingaan op zoek naar kostbare boeken om die te kunnen verkopen. Het meest gevreesd in het labyrint is de Schaduwkoning. Velen hebben van hem gehoord, maar niemand heeft een ontmoeting met hem overleefd.
Onze Roelant maakt veel mee in het labyrint. Hij ontsnapt diverse malen aan de dood, maar heeft ook leuke ontmoetingen. Zo brengt hij tijd door bij de Boeklingen, die zelf geen identiteit hebben en zich helemaal identificeren met een bestaande schrijver en daarvan al het werk uit hun hoofd leren. Roelant is ook enige tijd in de ´bibliotheek van het Orm´. Daar staan alleen maar boeken die gevuld zijn met ´orm´, dat zijn de boeken die zo boeiend zijn dat je ze niet meer weg kan leggen en Roelant raakt er dan ook aan verslaafd.
Uiteindelijk vindt hij de auteur van het manuscript en leert zijn geschiedenis kennen. Deze schrijver kan hem ook weer naar de oppervlakte brengen waar afgerekend wordt met de bovengrondse verrader.

Het is een dik boek (500 blz.) dat aantrekkelijk is uitgegeven. De tekst wordt aangevuld met zwart/wit tekeningen. Het leest lekker weg, maar het is geen eenvoudig taalgebruik. De auteur kan bloemrijke en mooie beschrijvingen geven. Ik heb er erg van genoten dat alles in het verhaal met lezen en boeken te maken heeft, een ongebruikelijk onderwerp in een fantasy-boek. 
Walter Moers werkt het fantastisch uit. Er komen citaten uit (niet bestaande) boeken voor, gehele literaire stromingen worden verzonnen en alles wordt opgediend met een zekere humor. Het doet wel wat denken aan het werk van Terry Pratchett, al is Duitse humor is geen Engelse humor. Het boek is uitstekend vertaald door Erica van Rijsewijk.


De stad van de dromende boeken
Walter Moers

Houtekiet, 2011 € 19,95