Lijst Home‎ > ‎

De steltenloper - Mattias De Leeuw

Geplaatst 17 apr. 2012 01:53 door susan *
Een man zit in zijn houten huis naar buiten te kijken naar het zomerse bos. Blijkbaar maakt dat iets in hem wakker: hij breekt zijn huis af en van de planken maakt hij metershoge stelten. Als hij klaar is gaat hij op stap.
Op zijn stelten torent hij boven de bomen uit, hij is hoger dan een vlieger in de lucht. Als hij bij de zee komt loopt hij door, al neemt hij wel een kijkje in de onderwaterwereld door zich voorover te buigen. Zijn eerste stop houdt hij in een tropisch oerwoud waar hij een banaantje eet met een aap. Maar pas op, in het hoekje zien we al een verdachte machine en jawel die behoort toe aan de mannen in het woud die bomen kappen; zonder pardon zagen ze ook een stuk van de stelten af. De steltenloper dreigt in een ravijn te vallen, waar net een roedel wolven passeert, gelukkig staan de redders klaar, het zijn indianen.
En dit is nog maar het begin van de avontuurlijke wereldreis van de steltenloper. Hij zal de nacht nog doorbrengen in de nabijheid van heksen, hij zal koude gebieden doorkruizen om via de grote stad terug te keren naar zijn, inmiddels winterse, bos.

De steltenloper is het debuut van de 23e jarige Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw. Hij maakte dit boek als eindexamenproject van de Antwerpse kunstacademie. Hij wilde een prentenboek maken dat dicht bij de kinderen stond en deed dit in samenwerking met een schoolklas vijf/zes jarige die vele ideeën aanleverden om te verwerken in het boek. Zoveel avonturen kon De Leeuw niet meer beschrijven, maar wel tekenen. Het prentenboek bevat geen tekst en dat is ook niet nodig, de avonturen van de steltenloper laten zich prima vertellen zonder woorden. Er gebeurt van alles op de illustraties die iedere keer twee bladzijden bestrijken. Naast het hoofdverhaal spelen zich nog vele kleine verhalen af. Personages uit eerdere avonturen komen later in het boek weer terug.
De Leeuw tekent in een soepel stijl. De bomen uit het bos lijken bijna achteloos met een paar streken te zijn neergezet. Het kleurgebruik is uitgekiend, de hoofdkleur op de pagina geeft de omgeving aan: blauw bij de zee, zonnig geel bij het tropisch regenwoud en bruin op de prairie. De figuren zijn in deze overweldigende landschappen in zwart/wit getekend met enkele kleuraccenten. Ondanks dat er veel te zien is ogen de illustraties overzichtelijk. De Leeuw laat de verschillende pagina´s mooi in elkaar overlopen, een detail op de ene illustratie vormt de achtergrond van het volgende avontuur.
De steltenloper is een feest om samen, of alleen, eindeloos te bekijken. De illustraties zijn prachtig, origineel en toegankelijk voor kinderen. 

De steltenloper is een mooi debuut, waar Mattias De Leeuw al twee prijzen voor ontving. Momenteel werkt hij met diverse schrijvers aan nieuwe prentenboeken, onder andere met Edward van de Vendel. Dat geeft iets om naar uit te kijken. 

De steltenloper
Mattias De Leeuw
 
Lannoo, 2012     € 16,99