Lijst Home‎ > ‎

De Sterren van Morgen - Hans van der Beek, Judith Eiselin, Nicolien Mizee en Jet Steinz

Geplaatst 30 sep. 2016 04:05 door susan *   [ 30 sep. 2016 04:08 bijgewerkt ]

Vier verschillende auteurs, drie vrouwen en een man, hebben gezamenlijk een serie boeken geschreven over vier Nederlandse jongeren die naar een bijzondere kostschool in Engeland gaan. De vier beschrijven dezelfde periode, de start op de nieuwe school, vanuit het gezichtspunt van hun eigen personage. Al eerder verschenen er series waarin het wel en wee van een klas op een middelbare school werd beschreven door verschillende auteurs, maar nog niet eerder was een Engelse kostschool het decor. Deze school, Mortimer Mansion, is een bijzondere school waar les gegeven wordt volgens de uitgangspunten van De Leer van de Sterren van Morgen. Deze leer en de uitwerking ervan in het lesprogramma verzonnen de auteurs zelf.

De ervaren jeugdboekenschrijver Judith Eiselin schrijft over Louise. Dit vurige meisje begint het schooljaar met tegenzin, zij was liever in Nederland gebleven dicht bij haar vriend Tobias. Toch vindt ze haar draai op Mortimer Mansion. Ze brengt veel tijd door bij de paarden en maakt nieuwe vrienden. Tobias laat niet veel van zich horen en verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Louise (die eigenlijk Wendelmoed heet) wordt verliefd op Wayne en zoent met Max.
Voor Nicolien Mizee, die in 2003 genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs, is dit haar eerste jeugdboek. Zij schrijft over Wollebrandt, de tweelingbroer van Louise. Op zijn oude school werd hij gepest en hij wil graag een nieuwe start maken. Dat verloopt moeilijk, want Wollebrandt is sociaal niet handig en zijn zus is niet langer bereid om over hem te waken.
Ook schrijver en journalist Hans van der Beek debuteert als jeugdboekenschrijver en hij geeft een stem aan Max. De ogenschijnlijk vrolijke Max probeert zijn woede en verdriet over de manier waarop zijn ouders met hem omgaan te vergeten. Hij wordt verliefd op Louise en kan zijn geluk niet op als ze hem zoent, maar of ze ook meer wil zijn dan een goede vriendin is de vraag.
Jet Steinz, die met haar vader Pieter Steinz ´de dikke Steinz´ schreef, waagt zich ook voor het eerst aan een jeugdboek. Zij vertelt het verhaal van de mooie Saar die moeite heeft met eten. Saar raakt bevriend met Tommy die in de keuken werkt en ze wordt verliefd op hem, maar vindt hij haar ook leuk?

Wie de vier boeken leest zal constateren dat de auteurs goed hebben samengewerkt, elk detail klopt. Binnen het grote verhaal heeft ieder boek een eigen thema. In Louise´s verhaal staat haar ontluikende seksualiteit centraal, bij Wollebrandt wordt het thema pesten uitgewerkt en Max en Saar hebben eetproblemen en een moeilijke gezinsachtergrond. Niet alle auteurs slagen er even goed in genoeg nieuwe elementen in hun verhaal te verwerken, met name de verhalen over Max en Louise kennen veel overlap. Soms wringt de formule als in het ene verhaal opzichtige gaten vallen die in een ander boek pas worden ingevuld. Het is bijvoorbeeld raar dat Louise opgelucht haar broer omhelst die aan een groot gevaar is ontsnapt, maar de lezer weet niet hoe groot dat gevaar nu eigenlijk was, want dat is alleen in De wereld van Wollebrandt te lezen. Maar over het algemeen werkt de formule goed. Het is leuk om te lezen dat dezelfde gebeurtenis verschillend beleefd kan worden en dat een detail in het ene verhaal een hoofdthema in het andere verhaal is. 
De serie is goed geschreven en snijdt interessante thema´s aan. Er is volop ruimte voor vervolgdelen, want lang niet alle problemen zijn na het eerste semester opgelost.

De sterren van morgen-serie bestaat uit de volgende delen:
Het vuur van Louise geschreven door Judith Eiselin
De wereld van Wollebrandt geschreven door Nicolien Mizee
De honger van Max geschreven door Hans van der Beek
De tranen van Saar geschreven door Jet Steinz

De boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Brandt en kosten € 12,50 per stuk.