Lijst Home‎ > ‎

De stinkende ruimtereis - Tim Collins

Geplaatst 5 mei 2014 03:05 door susan *   [ 5 mei 2014 03:05 bijgewerkt ]

Boeken waarin tekst en beeld samen het verhaal vertellen zijn momenteel populair. De avonturen van Rik Raket van de Engelse schrijver Tim Collins is een nieuwe lot aan deze populaire boom. Ook in deze serie hebben de boeken een aantrekkelijk lay-out met korte stukken tekst en heel veel tekeningen.
Collins heeft zijn sporen in het genre ruimschoots verdient. Van zijn hand verschenen in Nederland verschillende delen uit de series Het dagboek van een Vampier en Het dagboek van Nurdius Maximus. In deze nieuwe serie draait het verhaal om Rik Raket en zijn bijzondere vriend Tom. Keurige Tom komt als nieuweling bij Rik in de klas. Hij blijkt een tijdreiziger te zijn. Tom kan door ruimte en tijd reizen in een vuilnisbak. Hij neemt Rik mee naar de toekomst waar ze Aldebaran-kippenbout eten (zo lekker dat hij al in meer dan 500 zonnestelsels is uitgestorven), ze bekijken een film in 5d en ze proberen een paar zweefschoenen uit. Het is niet nodig op hun horloge te kijken, want bij terugkeer is in Riks wereld geen tijd verlopen.
Rik wil ook graag een kijkje in het verleden nemen. Tom wil dit liever niet en waarschuwt dat een kleine verstoring in het verleden grote gevolgen in het heden kunnen hebben. Rik haalt Tom echter over en ze gaan op bezoek bij een verre voorouder in de dinosaurustijd. De jongens zijn heel voorzichtig maar toch gaat het fout. Bij terugkeer in de eigen tijd is iedereen veranderd in de saaiste meester ooit: meester Muf.

In het boek vullen beeld en tekst elkaar prima aan. Met behulp van de tekeningen legt Rik bijvoorbeeld uit wat er zoal niet deugt aan meester Muf, een meester die alle meesterclichés beheerst van ‘Sorry Rik, stoor ik’ tot ‘Doe je dat thuis ook` met de bijpassende gezichtsuitdrukkingen. De tijdreizende vuilnisbak is natuurlijk ook te zien, zowel de eenvoudige buitenkant als de verrassende binnenkant. Echt grappig wordt het als de wereld vol varianten van meester Muf de bladzijden vult.
De tekst loopt soepel en het geheel is een verhaal met een kop en een staart.

De Rik Raket boeken zijn heerlijk voor lezers die niet houden van grote lappen tekst, maar wel graag een grappig verhaal lezen.

De stinkende ruimtereis
Deel 1 van De vrolijke avonturen van Rik Raket
Tim Collins


Deltas, 2014     € 9,95