Lijst Home‎ > ‎

De tempelwachters van het Rijksmuseum - Harriet Impey & Katie Pickwoad

Geplaatst 28 jan. 2015 03:13 door susan *   [ 28 jan. 2015 03:14 bijgewerkt ]

In oktober 2013 vond in het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzondere gebeurtenis plaats. Elf Japanse priesters verwelkomden twee houten beelden met een goma, een zuiveringsritueel. De beelden, twee tempelwachters uit de 14e eeuw, werden geplaatst in het nieuwe Aziatisch Paviljoen. Het zijn beelden met een geschiedenis waar ze niet ongeschonden uitkwamen, al werden de grootste beschadigingen in de 16e eeuw gerepareerd. Het verhaal van deze beelden was de inspiratiebron voor het boek De tempelwachters van het Rijksmuseum.

Shiro woont in een klein Japans dorp gelegen aan een bergmeer. De jongen is eenzaam, want hij komt uit vreemde streken. In het dorp houden ze niet van vreemdelingen. Shiro trekt er daarom vaak alleen op uit en droomt in de bossen rond het meer dat hij ooit de oude krijgskunst van de samoerai zal beheersen.
Op een dag krijgt het dorp hoog bezoek. Heer Amago, heerser van de streek, plaatst twee grote houten beelden bij de tempel. Deze tempelwachters zullen op de uitkijk staan en over de tempel en de dorpsbewoners waken. De dorpsbewoners willen echter niets weten van deze vreemde beelden, maar Shiro voelt zich verwant met de vreemdelingen. Hij bezoekt de houten tempelwachters vaak, hoedt ze tegen de kou en praat met hen.
Als het dorp wordt aangevallen weet Shiro waar hij moet zijn: hij klimt in de koude nacht de besneeuwde berg op om de hulp van de beelden in te roepen.

De tempelwachters van het Rijksmuseum is geschreven door de Engelse Harriet Impey en Katie Pickwoad. Zij schreven al eerder samen een kinderboek. Het verhaal wordt mooi en sfeervol verteld. In de tekst zijn enkele Japanse woorden en gezegden verwerkt, maar de Japanse sfeer wordt vooral opgeroepen door de prachtige illustraties. Impey studeerde kunstgeschiedenis en ze is gespecialiseerd in Aziatische kunst en ook Pickwoad die vormgeefster is, is een liefhebber van Chinese en Japanse kunst. Voor de illustraties maakten ze gebruik van bestaande Japanse prenten (die ook in het Rijksmuseum te zien zijn) die ze op een natuurlijke wijze met het verhaal verbonden. Ze maakten ook zelf illustraties. De compositie, de kleuren, de vormgeving, alles klopt en is van grote schoonheid.
De tempelwachters van het Rijksmuseum is echt een boek om heel vaak bij weg te dromen, zo´n boek waarvan je de plaatjes nooit meer vergeet.

De tempelwachters van het Rijksmuseum
Harriet Impey & Katie Pickwoad (vertaald door Jan Paul Schutten) 

Rubinstein/Rijksmuseum, 2014     € 14,95