Lijst Home‎ > ‎

De Tovenaars van ooit - Cressida Cowell

Geplaatst 30 aug. 2018 04:24 door susan *   [ 30 aug. 2018 04:26 bijgewerkt ]

Cressida Cowell komt met wat nieuws. Cowell is vooral bekend van de tiendelige serie Hoe tem ik een draak die ze in 2015 afsloot. Miljoenen boeken werden daarvan verkocht, een tv-serie en bioscoopfilm volgden. In 2017 kwam in Engeland het eerste deel uit van haar nieuwe serie: De Tovenaars van ooit.
    Deze keer neemt de schrijfster de lezer mee naar ‘heel, heel lang geleden’ naar de donkere bossen op de Britse eilanden. Bossen waarin de magie nog huist. Ooit woonden daar tovenaars en heksen. De heksen waren de meesters van de zwarte magie. Zij werden verslagen door de ijzeren wapens van de krijgers die naar het eiland kwamen. IJzer is namelijk bestand tegen magie. Nu wonen er alleen nog tovenaars en krijgers in het bos en ze haten elkaar.
    Op een dag trekt Xar, de jongste zoon van de tovenaarskoning, naar een verboden stuk van het bos. Xar wil daar een heks vangen met behulp van een val. Iedereen verklaart hem voor gek, want heksen zijn immers al lang geleden uitgeroeid. Toch hoopt Xar tegen beter weten in een heks in zijn heksenval te lokken, hij wil namelijk de magie van de heks hebben. Xar vangt geen heks, maar wel prinses Wens van de stam van de krijgers, de zevende dochter van de gevreesde koningin Sychorax. Ook Wens is op verboden terrein, samen met haar pony, haar lijfwacht en een bijzonder zwaard dat ze heeft gestolen van haar moeder. Dat magische zwaard is precies van Xar nodig heeft om eindelijk een keer zijn broer te kunnen verslaan in een toverwedstrijd. Dat blijkt geen goed idee. Xar en Wens hebben elkaar hard nodig om de gevolgen van deze actie ongedaan te maken. 

Cowell laat opnieuw zien dat ze een uitstekende schrijfster is, wat je ook mag verwachten van iemand die Engels studeerde aan de Universiteit van Oxford. Ze creëert een sfeervolle en unieke wereld waarbinnen het verhaal zich afspeelt. Tovenaars en krijgers staan daarin tegenover elkaar. Krijgers kijken neer op magie en vinden dat zij de beschaving naar het eiland hebben gebracht. Tovenaars vinden daarentegen dat krijgers vernietigers zijn. Beide groepen zijn blij dat de heksen zijn verslagen, ze vreesden hun krachtige slechte magie.
    Al vroeg in het verhaal kondigt de verteller  naderend onheil aan: er loert iets tussen de takken, er duiken zwarte veren op en deze lijken tot leven te komen. Xar en Wens hebben daar geen oog voor. Beide koningskinderen hebben genoeg aan hun eigen problemen, ze hebben vooral moeite om te voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Xar had rond zijn twaalfde verjaardag zijn magie moeten krijgen, maar nu is hij al dertien en nog steeds kan hij niet toveren. Ook Wens is niet de dochter waar de koningin op gehoopt had, ze is een klein haveloos meisje met een ooglapje en een mank been. Het zijn wel kinderen met een persoonlijkheid. Xar lijkt nergens bang voor en stort zich roekeloos in allerlei avonturen. Ook Wens trotseert haar moeder en kiest haar eigen pad.
Xar en Wens zijn aan elkaar gewaagd en dat leidt tot vermakelijke dialogen. 
    Cowell werkt niet alleen de karakters van haar hoofdpersonages goed uit, ook de bijfiguren krijgen kleur, zoals de vaste volgers van Xar waaronder raaf Calibrand die de jonge prins in het gareel moet houden en de kleine elf Knijpsju. Ook Wens heeft een volger, assistent lijfwacht Priem. De jonge lijfwacht heeft zijn handen vol aan de prinses. Ook blijkt hij een hinderlijke handicap te hebben: als het heel spannend wordt valt hij in slaap.
    Een opvallende rol is weggelegd voor de verteller. Hij richt zich hier en daar tot de lezer om iets uit te leggen of om op naderend gevaar te wijzen. Zijn identiteit geeft hij niet prijs: ‘Ik ben iemand in dit verhaal die alles ziet en alles weet. Ik zal je niet vertellen wie ik ben.’
    Cowell weet de spanning goed vast te houden, vooral door het verhaal verschillende keren een onverwachte wending te geven. Ze weet ook mooi balans te houden tussen spanning, emotie en humor. Op dit punt kun je haar vergelijken met J.K.Rowling.
    Cowell illustreerde het boek zelf. Haar zwart-wittekeningen hebben een eigen stijl en vullen het verhaal aan. Het boek oogt hier en daar als een graphic novel, maar is dit zeker niet. Er is meer tekst dan beeld, maar soms nemen de illustraties het boek wel even over. De lezer kan bijvoorbeeld uitgebreid Xars Betoveringenboek bekijken.

De Tovenaars van Ooit is een veelbelovend eerste deel van een nieuwe serie. Het verhaal is spannend, origineel en vol humor. Het snijdt ook serieuze thema’s aan, zoals de verwachtingen die ouders aan hun kinderen stellen, je eigen weg durven kiezen en de gevolgen van je beslissingen aanvaarden.

De Tovenaars van Ooit
Cressida Cowell, vertaald door Lia Belt 

Luitingh-Sijthoff, 2018     € 16,99