Lijst Home‎ > ‎

De trein naar Onmogelijke Bestemmingen - P.G.Bell

Geplaatst 15 nov. 2018 04:41 door susan *   [ 15 nov. 2018 04:43 bijgewerkt ]

Suzy is een elfjarig meisje dat van natuurkunde houdt, vooral de wetmatigheid van deze wetenschap spreekt haar aan. Ze is dan ook behoorlijk aangeslagen als ze op een nacht een spoorrails in de woonkamer aantreft. Haar nieuwsgierigheid is groter dan haar angst en dus gaat ze op onderzoek uit. Daarbij stuit ze op Freek, een trol met een toverstafje. Hij is chagrijnig en hij heeft haast, want hij moet nog snel zijn ‘afstekertje binnendoor’ afmaken. Freek is net klaar als er een trein de woonkamer inrijdt. Uit de trein stapt een gele beer en nog een trol.
    De trein is de Onmogelijke Post Expres en de trol, die zichzelf voorstelt als Stronk, is er trots op, want de Onmogelijke Post Expres levert, in storm, wind en meteorietregen ‘van Trollenstad naar de vijf hoeken van de realiteit’ elk pakket en elke ansichtkaart af. Suzy wil precies weten hoe dat zit, vooral met die ‘vijf hoeken van de realiteit’, maar er is geen tijd voor uitleg. De Expres moet verder en Freek staat met zijn toverstafje klaar om Suzy’s geheugen te wissen. Maar daar denkt Suzy anders over. Ze springt op de trein en reist mee.
    Suzy wordt de assistent van postmeester Stronk en haar eerste taak is een pakketje afleveren bij een machtige en zeer slecht gehumeurde tovenares. Suzy geeft het pakket af en lijkt zonder al te grote problemen terug te kunnen keren naar de trein, ondanks dat het pakket te laat werd afgeleverd. Maar dan klinkt er een stem uit het pakketje die om haar hulp vraagt. De stem is van een kikker die zit opgesloten in een sneeuwbol. Hij smeekt Suzy hem mee te nemen: ‘het lot van alle Onmogelijke Bestemmingen hangt ervan af’ zegt hij. Suzy stopt de sneeuwbal in haar zak en rent terug naar de trein.

De Britse schrijver P.G.Bell debuteert met dit fantasierijke avonturenboek. Hij is een vlotte verteller en het verhaal komt dan ook snel op gang. Net als Suzy krijgt de lezer nauwelijks tijd om na te denken over alles wat er gebeurt omdat nieuwe avonturen zich alweer aandienen. Het duurt dan ook even voor duidelijk wordt hoe het nu zit met die kikker in de sneeuwbol. En dan is het nog de vraag of het verhaal van de kikker wel de waarheid is.
    Suzy heeft het druk met haar nieuwe taak als assistent-postmeester waarbij ze zich snel moet aanpassen aan de vreemde wereld waarin ze terecht is gekomen. Ze is vooral geïntrigeerd door het feit dat natuurwetten er niet schijnen te gelden. De trein rijdt bijvoorbeeld tegen een toren op en Suzy bezoekt een stad die ondersteboven hangt. Bell weet de verschillende verhaallijnen knap met elkaar te verbinden. Het levert een spannend en vermakelijk verhaal op met fijne goed uitgewerkte personages. De trein naar Onmogelijke Bestemmingen is het eerste deel van een serie. Het is wel een afgerond verhaal, de lezer blijft niet met prangende vragen achter.
    De illustraties in het boek zijn van Flavia Sorrentino. Haar beweeglijke stijl past goed bij het verhaal, maar het is jammer dat ze op haar tekeningen een paar keer afwijkt van de tekst.

De trein naar Onmogelijke Bestemmingen is een spannend avontuurlijk verhaal dat door Bells vlotte humorvolle schrijfstijl lekker weg leest.

De trein naar Onmogelijke Bestemmingen
P.G.Bell (vertaald door Selma Soester) met illustraties van Flavia Sorrentino


Moon, 2018     €16,99