Lijst Home‎ > ‎

De verwanten - Guido Bottinga

Geplaatst 16 jul. 2014 03:45 door susan *   [ 16 jul. 2014 08:30 bijgewerkt ]

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Op Belgisch grondgebied werd rond Ieper jarenlang een bittere strijd geleverd tussen de Duitsers en de geallieerden; een loopgravenoorlog die het leven van miljoenen mensen heeft getekend. Dit jaar verschijnen er veel boeken over de Eerste Wereldoorlog, De verwanten van Guido Bottinga is daar een van.
Hoofdpersoon is de zeventienjarige eigenzinnige Luka, een meid met pit en humor. Ze ligt overhoop met haar ouders die´in de mensenhandel zitten´ (haar vader is voetbalmakelaar en haar moeder heeft een modellenbureau). Ze is na een heftige ruzie gevlucht naar haar Haagse spirituele tante Jeanne. Tegen beter weten in heeft ze toegestemd haar grote zomerliefde van afgelopen jaar, de Engelse geschiedenisstudent William, weer te ontmoeten. Hij is voor een onderzoeksopdracht op weg naar Ieper. Luka zou William het liefst vergeten sinds ze ontdekt heeft dat hij de nacht bij een van haar vriendinnen heeft doorgebracht.
De ontmoeting verloopt stroef en William is dan ook erg verbaasd als Luka aankondigt met hem mee te gaan naar Ieper. Luka heeft een sterk gevoel dat ze in Ieper antwoord zal vinden op de vraag wie toch die jongen is die ze al sinds haar kindertijd ziet, een jongen die niet ouder wordt en die op een of andere manier te maken heeft met de heftige buikpijnaanvallen die haar regelmatig overvallen. Tante Jeanne steunt Luka´s besluit; ze leent haar auto aan het stel en ze geeft een doosje met oude brieven mee. Het zijn brieven uit 1914/1915 van de Duitse soldaat Julius aan zijn verloofde Sophie.
In Ieper komt alles samen: William en Luka werken hun conflicten uit en Luka komt erachter wie de jongen is die haar volgt en wat hij van haar wil.

Bottinga schreef eerder twee kinderboeken, De verwanten is zijn eerste boek voor jongeren. Hij koos een originele vorm voor zijn verhaal waarin hij romantische ontwikkelingen naast historische informatie en filosofische gedachten plaatst. Ook is De verwanten een´coming-on age-roman´.
Het is een levendig en gevarieerd boek geworden met een prettig leesbare liefdesgeschiedenis waarbij de lezer volop kan genieten van Luka´s bijtende humor die ze inzet om William op afstand te houden, al ziet de lezer wel aankomen dat het goed zal komen. Omdat William geschiedenisstudent is heeft Bottinga een makkelijke kapstok om historische feiten in het verhaal kwijt te kunnen. Daar houdt hij zich gelukkig in, de meeste feiten over de dramatische geschiedenis van Ieper komen uit de brieven die Luka en William lezen. Frontsoldaat Julius, net afgestudeerd theoloog, schrijft over gebeurtenissen, hoop,wanhoop, zin en onzin van oorlog en de rol van God hierin. Julius ontmoet een theosoof, een aanhanger van Rudolf Steiner die in reïncarnatie gelooft en die er vanuit gaat dat mensen in verschillende levens met elkaar verbonden blijven. Bottinga geeft hiermee een esoterische draai aan zijn plot waarin de antroposofische ideeën van Rudolf Steiner over leven en dood een belangrijke rol spelen. Bottinga houdt de verschillende thema´s goed in balans. Dat levert een spannend en ontroerend boek op.

De verwanten
Guido Bottinga


Lemniscaat, 2014     € 17,95

Andere boeken van Guido Bottinga op kinderboekenpraatjes:
Winterkampioen