Lijst Home‎ > ‎

De vlucht - Bruce Coville

Geplaatst 11 mei 2017 03:02 door susan *   [ 11 mei 2017 03:07 bijgewerkt ]

Een griffioen is een indrukwekkende verschijning. Hij heeft de kop en vleugels van een adelaar en het achterlijf van een leeuw. Van griffioenen wordt veel verwacht. De Code van de Griffioenen schrijft voor dat ze in alle situaties fel, superstoer en heldhaftig moeten zijn en te allen tijde iedere schat die hen wordt toevertrouwd moeten bewaken. Die kwaliteiten lijkt de jonge griffioen Gerald Overvlucht niet te hebben: hij kwam te laat uit zijn ei, hij doet liever luchtballet dan luchtslagje en hij is dol op gedichten schrijven. Hij wordt gepest door zijn broer en zus en zelfs zijn vader heeft geen vertrouwen in hem. Gerald besluit daarom het Betoverde Rijk te verlaten en naar de mensenwereld te gaan. Hij gaat niet alleen, zijn leraar meester Abelard (een kabouter) gaat mee. Wat Gerald niet weet is dat meester Abelard een verborgen agenda heeft.
In de mensenwereld belandt Gerald in een schuur. Daar wordt hij ontdekt door Brad. De griffioen en de jongen hebben veel gemeen en ze worden dan ook snel vrienden. Gerald kan een vriend goed gebruiken want hij weet weinig over de mensenwereld en als dan ook nog meester Abelard verdwijnt ligt paniek op de loer.

De Amerikaanse schrijver Bruce Coville is in ons land niet zo bekend, er zijn slechts enkele van de ruim honderd boeken die hij schreef in het Nederlands vertaald. De Vlucht is het tweede deel in een serie. Het eerste deel verscheen in 2015 onder de titel De vloek van Angus: dagboek van een maffe brownie. Beide boeken kunnen los van elkaar gelezen worden.
De serie heeft een bijzondere insteek, het verhaal wordt namelijk indirect verteld. De lezer volgt de gebeurtenissen aan de hand van dagboeken, brieven, reisgidsen en andere documenten. Soms is het even opletten, maar over het algemeen werkt deze vorm goed. Zowel Gerald als Brad houden een dagboek bij (Brad zelfs twee, een echte en een verplichte). De dagboekfragmenten geven een goed beeld wat de hoofdpersonen denken en voelen. Zo leest de lezer hoe onzeker Gerald is en hoeveel Brad zijn overleden vader mist.
Coville schrijft in een losse stijl en maakt regelmatig een grapje. Het geeft het boek een lichte toon. Toch is het verhaal niet oppervlakkig, tussen de avonturen door worden ernstige onderwerpen als pesten en rouw aangestipt en zelfs heel even hoe er tegen een witte moeder met een donker kind wordt aangekeken wat Brad ‘vet irritant’ vindt.
Het boek is geïllustreerd door Paul Kidby die vooral bekend is als illustrator van Terry Pratchetts serie Discworld. Naast illustraties van griffioenen en kabouters (die overigens opvallend veel gelijkenis vertonen met de kaboutertekeningen van Rien Poortvliet) zijn ook de bladzijden vaak op een of andere manier versierd. Het geheel ziet er aantrekkelijk uit.

De vlucht is een rijk geïllustreerd boek met een onderhoudend avonturenverhaal waarin zijdelings thema’s als pesten en rouw aan de orde komen.
Momenteel werkt de schrijver aan het derde deel van de serie waarin de avonturen van een trol centraal zullen staan.

De vlucht
Bruce Coville (vertaald door Ineke van Bronswijk) en Paul Kidby (illustraties)


Van Holkema & Warendorf, 2017     € 13,99