Lijst Home‎ > ‎

De Voorleestrein - Marianne Busser & Ron Schröder

Geplaatst 25 jan. 2017 07:29 door susan *   [ 25 jan. 2017 07:34 bijgewerkt ]

Marianne Busser en Ron Schröder hebben al tientallen (veel gelezen) boeken voor peuters en kleuters gemaakt. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen maakten zij een versjesboek: De Voorleestrein.
De Voorleestrein is een raamvertelling. De conducteur neemt de lezers mee naar verschillende coupés waar mensen uit diverse beroepsgroepen de kinderen een versje voorlezen. In de eerste coupé zit de bakker, hij leest een versje voor over een koekjesbeer die zo dik wordt dat hij niet meer in zijn onderbroeken past. In de volgende coupé zit een´stoere´ brandweerman, hij leest een brandweerversje voor met een olifant in de hoofdrol. Verder ontmoeten we onder anderen de kapster, de oppasser en de boswachter met versjes over een tuinman die liever kapper had willen zijn, een nijlpaard dat door de weegschaal zakt en egeltjes die vernielzuchtige varkentjes een lesje leren. In het allerlaatste rijtuig zit de koningin, zij verklapt een koninklijk geheimpje.

Baanbrekend is het werk van Busser en Schröder niet. De voorlezers in de trein bevestigen de clichébeelden van hun beroepsgroep, zo zien we mannen in mannenberoepen en vrouwen in vrouwenberoepen. Ook de aankleding is zoals verwacht, dus herkennen we de kok aan zijn koksmuts, de verpleegster aan haar kapje met het rode kruis en de koningin is in vol ornaat inclusief kroon. Dat maakt de illustraties overigens niet saai. Eefje Kuijl maakte vrolijke kleurige tekeningen waar veel op te zien is. Illustraties en tekst sluiten leuk op elkaar aan, zo is bijvoorbeeld goed te zien dat de tuinman zich laat inspireren door diverse dameskapsels en wordt heel duidelijk hoe egeltjes stoute varkentjes aanpakken.
De lay-out van het boek helpt de jonge lezer om de structuur van het verhaal te begrijpen. Op de linkerpagina is altijd de verteller te zien, op de rechterpagina staat altijd het versje dat hij/zij voorleest. In een rood vaantje onderaan de rechterpagina geeft de conducteur kort commentaar op het versje (´Wat slim zeg´, of `Wat zielig´) en daarna nodigt hij de lezer uit met hem mee te gaan naar de volgende coupé.
De versjes van Busser en Schröder vertellen vooral een verhaal. Het zijn geen gedichten met veel diepgang. Ritme en rijm lopen lekker, mede door het veelvuldig gebruik van kleine opvulwoordjes. Sommige versjes zijn een beetje ondeugend omdat ze bijvoorbeeld over poep gaan. Veel kinderen zullen dat weten te waarderen. 

De Voorleestrein zal geen Griffel of Penseel winnen, maar het is wel een leuk voorlees- en kijkboek waar veel kinderen van zullen genieten.

De voorleestrein
Marianne Busser & Ron Schröder (tekst) en Eefje Kuijl (illustraties) 

Moon, 2017     € 10,00