Lijst Home‎ > ‎

De vrolijke vier seizoenen

Geplaatst 30 okt. 2010 07:11 door susan *
De vier vrolijke seizoenen
van de Duitse illustratrice Rostraut Susanne Berner is een groot, dik, stevig boek. Het bundelt haar vier kijk- en zoekboeken over de seizoenen. Deze bundel heeft als voordeel boven de losse delen dat de belevenissen van de vele figuren makkelijker door de seizoenen heen te volgen zijn en ook wordt duidelijk zichtbaar dat de gebeurtenissen zich in ieder boek tegen dezelfde achtergronden afspelen.
Het gehele boek is een lust voor het oog, in welk seizoen dan ook. Bij aanvang van een nieuw seizoen staan op de eerste bladzijden een aantal personen en dieren met een korte tekst, bijvoorbeeld ´Ina heeft een afspraak in het park´, of ´Andrea heeft zich verslapen en mist de bus´. Natuurlijk kunnen we al deze aangekondigde belevenissen terugvinden in de tekeningen. We zien Andrea achter de bus aanrennen, ook als ze weer naar huis wil en Ina is van plan te gaan schaatsen in het park maar zij zorgt er eerst voor een gevonden portemonnee en sleutel weer bij de eigenaar te krijgen.
Als achtergrond voor de vele avonturen van de vele mensen en dieren zien we achtereenvolgens een doorsnede van een huis en de straat, een landschap met daarin een boerderij en bedrijven, dan volgen er een aantal platen van een stad met daarop een station, winkels, een school in aanbouw en een cultureel centrum en tot slot zien we het stadspark.
In alle seizoenen tekent Berner de mensen en dieren die we al kennen uit de voorafgaande seizoenen tegen dezelfde achtergrond. Dit levert leuke details op, zo zien we in de lente dat de slee nu op zolder staat en de kerstbomen vervangen worden door paastakken. We zien ook dat Andrea deze keer de bus niet mist, ze is ruim op tijd en wordt uitgezwaaid door haar man. Ook de school in aanbouw zien we tot stand komen en in het laatste deel, de zomer, wordt het gebouw feestelijk geopend. De figuren ontmoeten elkaar en sommige blijven bij elkaar. Het boek zit boordevol doorlopende verhaaltjes en grapjes en het staat garant voor vele uren kijk- en zoekplezier. Ook leent het zich uitstekend voor het verzinnen van mooie verhalen rond de personen in het boek.

De vrolijke vier seizoenen
Rotraut Susanne Berner
 
Lannoo, 2010   €22,95