Lijst Home‎ > ‎

De Vuurvogel - Charlotte Gastaut

Geplaatst 6 nov. 2015 03:20 door susan *   [ 6 nov. 2015 03:20 bijgewerkt ]

Uitgeverij Christofoor bestaat veertig jaar. Dit moet gevierd worden en dat doet een uitgeverij natuurlijk met boeken. Naast de uitgave van vier succesvolle prentenboeken in een kleine goedkope uitgave verschijnt ook het bijzondere prentenboek De Vuurvogel dat gedeeltelijk bestaat uit kunstig knipwerk.
Het verhaal is van oorsprong een Russisch sprookje, maar werd vooral bekend door het ballet dat Serge Diaghilev erover maakte op muziek van Igor Stravinsky. Het prentenboek volgt de verhaallijn uit het ballet.

Prins Iwan verdwaalt in een betoverd bos. Ineens ziet hij een boom met gouden appels en daaronder zit een wonderbaarlijke vogel met fonkelende veren. Iwan vangt de vogel en sluit hem op in een kooi. De vogel smeekt om zijn vrijheid en Iwan maar laat hem gaan. Als dank krijgt hij een veer van de Vuurvogel.
Als Iwan verder het betoverde bos in loopt ziet hij een prinses en haar twaalf vertrouwelingen. Iwan en de prinses worden op slag verliefd op elkaar. Maar de prinses wordt gevangen gehouden door de tovenaar Kastcheï die Iwan direct laat oppakken door zijn mannen. Gelukkig kan Iwan rekenen op de hulp van de Vuurvogel.

De Franse illustratrice Charlotte Gastaut heeft deze jubileumuitgave geïllustreerd. Ze heeft zich laten inspireren door traditionele motieven uit de Russische kunst. Het bos is met grafische precisie getekend. De bomen en struiken zijn opgebouwd uit herhalende motieven. De mensen doen aan poppen denken, ook door hun kleur. Net als in het poppenspel zijn de helden wit en hebben de slechteriken een afwijkende kleur, in dit geval groen. De grote goud-gele vuurvogel is prachtig getekend en spat van de pagina´s af.
Het meest bijzondere van het boek zijn natuurlijk de knipsels. Het verfijnde knipwerk vormt een onderdeel van de illustraties, bijvoorbeeld de kooi waarin de Vuurvogel wordt opgesloten. Het knipwerk laat een rijkelijk versierde kooi zien.
Ook de doorkijkjes in het bos bestaan vaak uit gedetailleerd knipwerk. Door de open stukken ziet de lezer delen van de illustraties van andere bladzijden. Die schitterende doorkijkjes geven de lezer het gevoel zelf door het bos te dwalen.
De illustraties spelen de hoofdrol in dit boek. Het verhaal wordt summier verteld met een enkele regel tekst boven de tekeningen. Op de laatste bladzijden van het boek wordt het verhaal nogmaals verteld, al het wijkt deze versie wel iets af van de tekst in het boek.

De Vuurvogel is een prachtige uitgave met bijzondere illustraties. Het verfijnde knipselwerk is kwetsbaar en daarom minder geschikt voor enthousiaste kinderhandjes.

De Vuurvogel
Charlotte Gastaut (vertaald door Yvonne van de Staaij) 

Christofoor, 2015     € 19,90