Lijst Home‎ > ‎

De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen - Andy Griffiths en Terry Denton

Geplaatst 21 mrt. 2014 04:48 door susan *   [ 21 mrt. 2014 04:48 bijgewerkt ]

In dit boek vertelt Andy hoe de jongens elkaar en Jill, het meisje dat een eindje verder met haar vele dieren in een huis woont, hebben leren kennen. Maar tijdens het verhaal staat het leven niet stil: Terry komt in de problemen als hij zijn onderbroeken in het haaienbassin wil wassen, de haaien komen in de problemen als ze de vieze onderbroeken opeten en iedereen komt in de problemen als er een oude bekende aanspoelt die de boomhut over wil nemen. Gelukkig levert het wel een goed verhaal op waarmee Andy en Terry hun ongeduldige uitgever te vriend kunnen houden.

Schrijver Andy Griffiths en illustrator Terry Denton, beide uit Australië, werken regelmatig samen. In de waanzinnige boomhutserie kan de een niet zonder de ander. Het geschreven verhaal staat weliswaar op zichzelf, maar zonder de illustraties zou de lezer maar de helft van de gein hebben. Woord en beeld vullen elkaar perfect aan.
Boeken met veel illustraties en weinig tekst zijn momenteel populair, zoals bijvoorbeeld de Loser dagboeken van Jeff Kinney en de vele uitgaven uit het muizenimperium van de familie Stilton. De waanzinnige boomhutserie valt op door het aantrekkelijke grappige goed geschreven verhaal en het uitgekiende gebruik van de illustraties. Het verhaal springt van de hak op de tak: het ene moment wordt een stuk uit het verleden verteld, het andere moment wordt de lezer meegetrokken in de avonturen van het moment. Toch heeft het verhaal structuur. En als het nodig is reikt de verteller de helpende hand:`Weet je dat houten hoofd nog, dat we in de haai vonden? Als je het niet meer weet, moet je nog eens even op bladzijde zeventig kijken.´ Behulpzame pinguïns met wegwijzers staan klaar. Wat verder structuur geeft zijn de kaders om de illustraties die zich in het verleden afspelen. Deze vorm geeft de mogelijkheid aan Andy en Terry op de gebeurtenissen te reageren. Zo zien we Terry langzaam in paniek raken als Andy hem bladzijden lang uit een hoge toren laat vallen.
Het is verleidelijk de vele (beeld)grappen in het verhaal te beschrijven, bijvoorbeeld hoe Terry de lezer betrekt bij zijn keuze uit de achtenzeventig smaken ijs. Natuurlijk zijn al die smaken en hun prachtige namen te zien. Of de bizarre tocht door het Labyrint des Doods waar Andy, Terry en Jill het geraamte van hun postbode vinden:´Dus daarom hebben we al een tijd geen post meer gehad!´zegt Terry.´Zo zielig!´ zegt Jill.´Ja,´zegt Terry,´want ik vind het echt heel leuk om post te krijgen.´ 
De kolkende avonturen zijn prachtig vertaald door Edward van de Vendel. Het woordgebruik is rijk en de dialogen lopen goed, al zou een wat minder frequent gebruik van uitroeptekens de tekst sieren.
De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen kan los van het eerste deel gelezen worden. Inmiddels wordt er gewerkt aan een verdere uitbreiding van de boomhut, De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen verschijnt in het najaar van 2014.

De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen
Andy Griffiths en Terry Denton
 

Lannoo, 2014     € 9,99