Lijst Home‎ > ‎

De Waterwaack van Natterlande - Marco Kunst

Geplaatst 8 feb. 2017 06:55 door susan *   [ 8 feb. 2017 07:02 bijgewerkt ]

Toffee en Gum, een twaalfjarige tweeling, beloven de lezer later wel uit te leggen hoe ze aan hun rare namen komen. Het komt er echter niet van, want hun relaas over de periode dat ze in het Waterwaackhuis in Natterlande woonden eist alle aandacht op.
Het avontuur begon met een brief van Waternoodtariskantoor Kolk & Kwelwater voor de moeder van de tweeling. Zij erft een huis en een moerasgebied als ze bereid is de functie van Waterwaack op zich te nemen. Aanvankelijk heeft de moeder van de tweeling geen enkele belangstelling voor de erfenis, tot ze mogelijkheden ziet er geld aan te verdienen door het moerasgebied te bebouwen. De ouders van de tweeling zijn namelijk maniakale geldverdieners.
In het testament is bepaald dat de erfenis pas wordt overgedragen als de erfgenaam minimaal een jaar in het huis heeft gewoond en dus gaat de familie verhuizen. Bij aankomst blijken er een aantal zaken anders dan verwacht: er zijn nog twee mogelijke erfgenamen die ook hun intrek in het huis hebben genomen en het huis zelf valt nogal tegen. Het is een vochtig eigenzinnig huis, dat niet toelaat dat er verbouwd wordt. Het is de eerste kennismaking van de familie met de wondere wereld van het waterwaacken.

Het fantasierijke verhaal wordt verteld door de tweeling, die afwisselend aan het woord is. Marco Kunst nut die vorm maximaal uit. Toffee en Gum vertellen het verhaal vanuit hun eigen standpunt en omdat ze een verschillend karakter hebben kijken ze vaak anders tegen de zaken aan. Daar kibbelen ze ook over. Waar Gum van opschieten houdt (´Kijk, zo komt er wat meer vaart in! Lekker´) hecht Toffee belang aan een zorgvuldige reconstructie van de gebeurtenissen (`Sorry Gum, maar dat vorige hoofdstuk van jou kan écht niet! (...) eventjes de hele winter erdoorheen jassen in één hoofdstuk...Bizar! ) Grappig is hoe Kunst in de gesprekken tussen de fictieve schrijvers diverse verteldilemma´s aan de orde stelt, bijvoorbeeld in welke volgorde je de gebeurtenissen van het verhaal vertelt of de mate waarin je aandacht aan details besteedt. Ook gebruikt Kunst deze vertelvorm om op speelse wijze gebeurtenissen nog eens samen te vatten of te verduidelijken, en dat is prettig want het is een wervelend verhaal waarin veel personages voorkomen.
Toffee en Gum leert de lezer het beste kennen, omdat zij de gebeurtenissen van commentaar voorzien. De overige personages blijven oppervlakkig, ze worden neergezet met een aantal kenmerkende eigenschappen die gedurende het verhaal niet veranderen.
    Kunst schrijft in dansende taal, met lekkere dialogen, mooie Biegeliaanse opsommingen, klankrijke nieuwe woorden en originele goed getroffen beeldspraken. Zo is het stil in het Waterwaackhuis als en geen ´geklunk, geschuier, geboer of gegorgel´ klinkt tot tante Thé met haar ´boventoonsnuiven´ de bewoners opschrikt. Haar geliefde vindt dit ´feestelijk precisiebombardement voor het trommelvlies´ slagroom voor de oren, maar de overige bewoners denken daar heel anders over.
Het verhaal heeft vaart, is grappig en origineel. Het is ook een verhaal met een boodschap, maar die ligt er niet erg bovenop. Toffee en Gum geven weinig commentaar op de keuzes die worden gemaakt door de personages. Toch is het duidelijk dat de geldzucht van hun ouders tot rampen zal leiden.
Kunst geeft een aardig inkijkje in  gedachtegang van de ouders, ze vinden bijvoorbeeld dat je niet te zwaar moet tillen aan het storten van een beetje vervuilde bagger (´tegenwoordig is alles vervuild, toch?´ ) en voor eventuele gevolgen van hun bedenkelijke daden hebben ze hun maatregelen op tijd getroffen. Niet alleen de mentaliteit van grootverdieners komt aan de orde, ook de rol van de wetenschap, de liefde en de kunst zijn in het verhaal verwerkt. Het is aan de lezer welke boodschappen hij oppakt en hoe hij deze waardeert.

Het boek ziet er prachtig uit met veel gekleurde illustraties van Marieke Nelissen. Zij geeft de talrijke personages een gezicht en ze tekent de zompige natte sfeer van het Waterwaackhuis en zijn omgeving zo treffend dat je de schimmellucht bijna kunt ruiken.

De Waterwaack van Natterlande
Marco Kunst (tekst) en Marieke Nelissen (illustraties)


Lemniscaat, 2017     € 16,95 Andere boeken van Marco Kunst op kinderboekenpraatjes:
Kroonsz
Vlieg!